Feminist sosyal hizmet perspektifi bağlamında kürt kadınlarının evlilik deneyimleri üzerine bir çalışma
A study on the marriage experiences of kurdish women in the context of the feminist social work perspective
- Tez No: 560278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Kürt Kadın, Evlilik, Feminizm, women, Kurdish women, marriage, feminism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yaşayan kendisini Kürt kadınlarının, evlilik deneyimlerini incelemek amacıyla, 'Feminist Sosyal Hizmet Perspektifi Bağlamında Kürt Kadınlarının Evlilik Deneyimleri Üzerine Bir Çalışma' başlığıyla İstanbul, Ankara, Batman, Muş, Kars, Diyarbakır illerinde yaşayan, evlilik deneyimi olan, 18 yaş üstü, 30 kadınla betimlemeye ve anlamaya hizmet eden nitel araştırma tekniği kullanılarak yapılmıştır. Araştırmaya katılan kadınlar istatistiksel örneklem tekniklerinden amaçlı örneklem olan kartopu yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmanın verileri hazırlanan rehber görüşme formları ile sohbet tarzı derinlemesine görüşmeler yapılarak elde edilmiştir. Çalışmada etnografik gözlem tekniğinden de yararlanılmıştır. Çalışma kapsamında 18 yaşından önce evlenmiş 15 Kürt kadını ile 18 yaşından sonra evlenmiş 15 Kürt kadını olmak üzere 30 kadın ile görüşülmüştür. Çalışmada elde edilen bulgulara göre çalışmaya katılan kadınların yaş aralığı 22 ile 72 arasında değişmektedir. Kadınların yaş ortalaması 42'dir. En erken evlenme yaşının 13, en geç evlenme yaşının 28 olduğu görülmüştür. Kadınların 27'sinin halen evli olduğu, 3'ünün boşanmış olduğu tespit edilmiştir. Boşanmış olan kadınlar lise ve üzeri eğitim düzeyindedirler. Halen evli olan kadınların tamamının resmi nikahının olduğu görülmüştür. Kadınlardan ikisinin berdel evliliği olduğu, birinin de üzerine kuma geldiği tespit edilmiştir. Erken yaşta evlenen kadınların, erken evlilikleri onaylamadığı ve kız çocuklarının eğitim alması ve meslek sahibi olması gerektiği düşüncesinde oldukları saptanmıştır. Yapılan çalışma, sınırlılıklar barındırmakla birlikte, Kürt kadınlarının çeşitli kademelerde eğitim süreçlerinde yer almalarının; Kürt kadınlarının aile ve evlilik kurumuna bakış açılarında farklılıklar yarattığı, Kürt aile yapısında, evlilik şekillerinde ve ritüellerinde değişikliklere neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is carried out to investigate women´s marital experience that defines themselves as a Kurdish who lives in Turkey. With the title of“A Study on the marriage experiences of Kurdish women in the context of the feminist social work perspective ”, was conducted by using qualitative research technique, which serves to depict and understand, 30 women over the age of 18, who have a marriage experience, living in Istanbul, Ankara, Batman, Muş, Kars, Diyarbakır. The women who participated in the study were determined by the snowball method, which is the sampling of statistical sampling techniques. The data of the study was obtained by making in-depth interviews with the chat forms prepared in the form of chat forms. Ethnographic observation technique was also used in this study. The study included 15 women who were married before the age of 18 and 15 women who were married after the age of 18. According to the finding of the study, the age range of women participating in the study varies between 22 and 72 years and the average age was found 42 years. The earliest age at marriage was found to be 13 years old and 28 years old at the latest. 27 of them are still married and 3 of them are divorced. Women who are divorced are at high school or higher education level. It is seen that all women are still married have official marriage. It was determined that two of the women were married with bride exchange and one had a co-wife. It was found that women who married at an early age did not approve early marriages and that girls should be educated and have a profession. Although the study has limitations, it has been concluded that the participation of Kurdish women in various stages of education creates differentiations in their family and marriage institutions, and causes changes in the Kurdish family structure, marriage forms and rituals.