Dış cephe ısı yalıtım (mantolama) işlerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına ilişkin bir irdeleme
Exterior heat insulation works(sheati̇ng)an assessment on occupational health and safety practices
  1. Tez No: 560305
  2. Yazar: HÜSEYİN SANCAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Teknik Eğitim, İnşaat Mühendisliği, Health Education, Technical Education, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği, Mantolama, Enerji, Isı Yalıtımı, Occupational Safety, Heat Insulation, Energy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, İş Sağlığı ve Güvenliği ana bilim dalı çerçevesinde, güvenli çalışma ortamlarının sorgulanması açısından Isı Yalıtım Uygulamaları üzerine olup, İstanbul ili sınırları içinde, çok katlı yapılarda dış cephe ısı yalıtım uygulamaları yapılan binalar içinden örneklem oluşturularak, güvenli çalışma koşulları ve ortamı sorgulanmaya çalışılmıştır. Araştırmaya karar verme ve konu saptama aşaması, saha tecrübesinden elde edilmiş alt yapı ve veri bankası nedeni ile tercih edilmiş olup, tez yazım aşaması öncesi 7 yıllık tecrübe ile gözlemler değerlendirmeye alınarak yirmi soruluk bir çalışma İstanbul ili sınırları içinde, 317 adet kullanılmakta olan yapı alanında çalışan ve kat sakinlerine uygulanmıştır. İstatistiklerin dikkat çektiği ve literatür taraması sonucu bilindiği üzere yüksekten düşme yapı sahalarındaki ölümlü kazaların nedenleri arasında ilk sıradadır. Dış cephe ısı yalıtım çalışmaları diğer bir sektör tanımlaması ile“mantolama”işleri de süreç gereği yüksekte çalışma biçiminin en yoğun olduğu alanlardan biridir. Öte yandan yeni yapı süreçleri yanında, binalarda Enerji Kimlik Belgesi oluşturulması zorunluluğu gibi gerekçeler ile mevcut yapı stoğumuz da“mantolama”süreci ile karşı karşıyadır. İş güvenliği bağlamında Mesleki Yeterlilik Belgelerinin olmasını zorunlu kılan çalışma prosedürleri de diğer bir unsur olarak karşımızdadır. Bu noktadan hareket ile, kavramsal çerçeveyi oluşturan tanımlar, genel bilgiler ardından,“güvenli çalışma sorgusu”diyebileceğimiz anket çalışmasından elde edilen veriler Bulgular kısmı oluşturulmuş ve SPSS analizi ile hipotezi destekleyen ve anlamlı ilişki bulunan veriler elde edilmiştir. Tartışma, mantolama işlerinde güvenlik gerekliliklerindeki hukuki yaptırımlar ve mevcut sürecin karşılaştırılması ile oluşturulmuştur. Sonuç olarak yapı işlerinde mantolama işleri için geçerli olan sorunlar özetlenmiş ve daha güvenli çalışma ortamlarının oluşturulması için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is about Heat Insulation Practices in terms of questioning safe working environments within the frame of Occupational Health and Safety main discipline and it has been tried to question the safe working conditions and environment by creating a sample within the boundaries of the facade thermal insulation applications in multi-store buildings within the boundaries of Istanbul province. The decision-making process and the determination of the subject was preferred due to the infrastructure and data obtained from the field experience, and the observations were evaluated with a 7-year experience before the writing of the thesis. As it is known by the statistics and as a result of the literature review, the fall from the high is the leading cause of fatal accidents in the building areas. External thermal insulation works, as another sectoral definition 'sheathing works', are one of the most intensive areas of working at height. On the other hand, in addition to the new construction processes, the existing building stock also faces the sheathing process due to the necessity of establishing an Energy Identity Certificate in the buildings. In the context of occupational safety certificates, working procedures which necessitate the existence of Professional Qualification Certificates are another factor. From this point of view, the definitions that constitute the conceptual framework, the general information and the data obtained from the survey study, that can be called as 'secure working query', formed the Findings section and the data obtained by SPSS analysis supported the hypothesis with significant relationship. The discussion was based on the comparison of legal sanctions in the security requirements and the current process in 'sheathing'. As a result, the problems that apply to the 'sheathing works' in construction have been summarized and recommendations have been made for the creation of safer working environments.