Ev tekstili sektöründe müşteri ilişkileri yönetiminin şirkete etkileri
The effects of customet relatioship management in the home textile sector
- Tez No: 560331
- Danışmanlar: DR. FATİH ANIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müşteri ilişkileri yönetimi, Müşteri memnuniyeti, Müşteri sadakati, Performans, Ev tekstil endüstrisi, Customer relations management, Customer satisfaction, Customer loyalty, Performance, Home textile industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
1990 senesinden başlayarak ticaret kavramı çerçevesinde birtakım gelişmeler gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler temel olarak, müşteri beklenti, talep ve gereksinimlerinin ön planda tutularak yeni müşteri kazanımından ziyade mevcut müşterilerin korunması yönündedir. Bu durumun nedeni rekabet piyasasının genişlemesi ile birlikte müşterilerin daha fazla alternatif arasından seçim yapma şansının artması ve yeni müşteri ediniminin mevcut müşterileri korunmasından daha masraflı olmasıdır. Bu durumların neticesinde geleneksel pazarlama anlayışının yerini Müşteri İlişkileri Yönetimi anlayışı almış ve işletme faaliyetlerinin merkezine müşteriler konulmuştur. Araştırmamızda ev tekstili sektöründe Müşteri İlişkileri Yönetimi uygulamalarının işletmeler üzerindeki etkileri araştırılmıştır. İnternet üzerinden gönderilen anketler 104 ev tekstil ürünleri müşterisi tarafından yanıtlanmış ve elde edilen verilen SPSS programında analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre katılımcıların Müşteri İlişkileri Yönetimi'nin önemini anladıkları ve bu uygulamaların şirket üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu düşündükleri bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of 1990s, some changes have occurred in the field of trade. Those changes, mainly, involve making customers' needs, requests and expectation priority and keeping existing customer rather than trying to make new ones. The reasons for those changes are due to the expansion of the competitive environment, increased chance for customers to make preferences among various alternatives and understanding that it is more expensive to make more customers than keeping the older ones. As a consequence, the traditional marketing applications have replaced by the idea of Customer Relations Management and customers became the central concern for the businesses. In our study, the effects of applications of Customer Relations Management on companies from home textile industry. Online surveys were handled to 104 home textile industry customers and the data were analyzed by the program of SPSS. According to analysis, it can be said that participants have a good understanding of what Customer Relations Management and that they are aware of the positive effects of applications of Customer Relations Management on the business.