Gelişimsel oyun terapisinin okul öncesi dönemdeki çocukların dil ve sosyal gelişim düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of developmental play therapy on language and social development levels of children in preschool children
- Tez No: 560504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SAİD TORTOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Oyun Terapisi, Gelişimsel Oyun Terapisi, Dil Gelişimi, Sosyal Gelişim, Play Therapy, Developmental Play Therapy, Language Development, Social Development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gelişimsel Oyun Terapisinin okul öncesi dönemde dil ve sosyal gelişim problemi olan çocuklar üzerindeki etkisini ebeveyn ve öğretmen değerlendirmeleri de dahil edilerek incelemektir. Araştırma 2017-2018 eğitim öğretim yılında İstanbul ili, Kağıthane ilçesinde bulunan Özel Gülcem Anaokulunda öğrenimine devam eden 3-6 yaş grubundan 15 dil ve sosyal gelişim problemi tanısı olan çocukların katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, deney- kontrol gruplu ön test son test ölçümlerinin yapıldığı tam bir deneysel çalışmadır. Deney grubundaki 8 çocuğa haftada bir kez, her biri 40 dakika süren, 12 seanstan oluşan gelişimsel oyun terapisi uygulanmıştır. Araştırma verileri Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) ve Sosyal Yetkinlik ve Davranış Değerlendirme-30 (SCBE-30) ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulguları neticesinde elde edilen sonuçlar incelendiğinde deney grubundaki dil ve sosyal gelişim düzeyleri zayıf olan okul öncesi dönem çocuklarına uygulanan gelişimsel oyun terapisi sonrasında ebeveynden ve öğretmenden alınan değerlendirmeler de dahil edilerek var olan dil ve sosyal gelişim problemlerinin büyük oranda ortadan kalktığını, kontrol grubundaki öğrencilerde ise herhangi bir değişim olmadığını belirtmektedir. Sonuç olarak gelişimsel oyun terapisinin, okul öncesi dönem çocuğunun dil ve sosyal gelişiminde anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of Developmental Play Therapy on children with language and social development problems in early childhood period by including parent and teacher assessments. The study was conducted with the participation of 15 children (between the ages of 3 and 6 years) who were diagnosed with language and social development problems. All participants were attending to a private preschool, located in İstanbul, Turkey. This study is utilized as on experimental design. Pre- and post-test measurements were applied to the experimental and control groups. Developmental play therapy was applied to eight children in the experimental group, which consisted of 12 sessions, once a week and lasting 40 minutes each. The data was collected using the Ankara Development Screening Inventory (AGTE) and the Social Competence and Behavior Assessment (SCBE-30). The results of the study show that the play therapy sessions significantly reduced the behavioral problems of the participating children who scored low in language and social development tests. Evaluations taken from the parents and teachers, after the therapy sessions, were also congruent with the results of the study. No significant chances in problematic behavior were observed for the children who were assigned to the control group. Thus, early intervention by utilizing play therapy has positively influenced young children's language and social development.