Coğrafi bilgi sistemi ile geoteknik verilerin değerlendirilmesi (Kayseri-Oymağaç Mahallesi)
Investigation of geotechnical data with geographical information system (Kayseri-Oymağaç Neighborhood)
- Tez No: 560513
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CEMAL ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, CBS, Zeminin Geoteknik Özellikleri, SPT, Kayseri, GIS, Ground Geotechnical Properties, SPT
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Yeni yerleşim alanlarının seçimi ya da mevcut yerleşim alanlarının planlanmasında geoteknik çalışmaların önemi büyüktür. Bu nedenle yapılan zemin etüt çalışmalarının bir bütün içinde denetlenip yorumlanması gereklidir. Aynı zamanda, geoteknik verilerin arşivlenmesi de son derece önemli ve gereklidir. Arşivlenen verilerin sayısal yöntemlerle işlenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda güvenli taşıma gücü haritaları çıkarılacak, geoteknik verilerin erişilebilirliği ve hızlı kullanımı arttırılacak, deprem ve benzeri afetlerin neticesinde sıvılaşmaya karşı riskler ortaya çıkarılacaktır. Bu çalışmada Kayseri Kocasinan İlçesi“Oymaağaç Mahallesi”mobilyacılar sanayi sitesinde yapılmış olan sondaj verileri ve zemin parametreleri kullanılarak temel zemini geoteknik özelliklerinin değerlendirilmesini içeren haritalar oluşturulmuştur. Haritaların elde edilmesinde ve değerlendirilmesinde CBS yazılımı kullanılmıştır. Yapılmış 69 adet sondaj kuyusundan alınan veriler, ilgili programa girilerek veritabanı oluşturulmuştur. Böylelikle zeminin mekânsal ve derinlik boyunca değişimi incelenerek zemin sınıfı, yeraltı su seviyesi, SPT (Standart Penetrasyon Deneyi) darbe sayısı, kayma dalgası hızı ve taşıma gücü açısından bölgenin geoteknik değerlendirilmesi yapılmıştır. Ayrıca yeni deprem yönetmeliğine göre sıvılaşma analizi yapılmış sıvılaşma potansiyeli olan bölgeler belirlenmiştir. CBS ile oluşturulmuş haritalar incelendiğinde; yeraltı su seviyesinin çalışma alanı genelinde yüzeye yakın olduğu, SPT değerlerinin derinlik boyunca arttığı gözlemlenmiş ve yine derinlik boyunca bazı kesimlerde sıvılaşma potansiyelinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Geotechnical studies are of great importance in the selection of new residential areas or planning of existing settlements. For this reason, it is necessary to review and interpret the ground survey studies. At the same time, geotechnical data archiving is extremely important and necessary. As a result of the processing and evaluation of the archived data with numerical methods, safe bearing capacity maps will be extracted, the accessibility and quick use of the geotechnical data will be increased and the risks against liquefaction will be revealed as a result of earthquakes and similar disasters. In this study, maps which include evaluation of geotechnical properties of foundation ground by using drilling data and soil parameters made in the industrial site of Oymaağac Mahallesi, Kayseri Kocasinan District have been formed. GIS software was used to obtain and evaluate maps. The data obtained from 69 drilling wells were entered into the related program and the database was created. Thus, the spatial and depth variation of the ground was examined and the geotechnical evaluation of the area was made in terms of ground classification, groundwater level, SPT (Standard Penetration Test) pulse number, shear wave velocity and bearing capacity. Besides, according to the new earthquake regulation, liquefaction analysis was performed and the regions with liquefaction potential were determined. When the maps created with GIS are examined; It was observed that the groundwater level was close to the surface and the SPT values increased throughout the depth and the liquefaction potential was observed in some areas along the depth.