Ratlarda deneysel kolit modelinde arı ekmeğinin etkisi
Effect of beebread on ulcerative colitis model in rats
  1. Tez No: 560512
  2. Yazar: SERHAT ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arı ekmeği, perga, inflamasyon, kolit, inflamatuvar bağırsak hastalıkları, Bee bread, perga, inflammation, colitis, inflammatory bowel diseases
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
İnflamatuar bağırsak hastalıklarından olan ülseatif kolit intestinal immün faktörler ile genetik/çevresel faktörler arasındaki etkileşim sonucu ortaya çıkan sistemik bir hastalıktır. Bu çalışmada ratlarda oluşturulan deneysel kolit modelinde arı ekmeğinin etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmada 56 adet Wistar albino erkek rat kullanılmıştır. Ratlar rastgele sağlıklı kontrol (Grup 1), DSS (desktran sodium sülfat) kontrol (Grup 2), 50 ve 100 mg/kg arı ekmeği (Grup 3 ve 4), DSS+ Arı ekmeği (50 ve 100 mg/kg) (Grup 5 ve 6) ile Reflor  (grup 7) olmak üzere 7 gruba ayrılmıştır. Deneysel kolit oluşturmak üzere sağlıklı kontrol ve arı ekmeği grupları hariç % 5 DSS içme suyu ile ratlara 14 gün boyunca verilmiştir. Ratlar 28 günün sonunda kanları alındıktan sonra sakrifiye edilip karaciğer ve testis dokuları çıkarılmıştır. Biyokimyasal parametreler yanında kolon mukozası histolojik olarak değerlendirilmiştir. Gruplar arası biyokimyasal parametreler değerlendirildiğinde ALP, ALT ve ürik asit açısından önemli farklık saptanmıştır (p>0.05). Mikroskobik skorlama açısından gruplar karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan öenemli olarak en yüksek skorun DSS kontrol grubuna ait olduğu görülmüştür. Sağlıklı kontrol grubuna en yakın mikroskobik görünüm arı ekmeği alan grup olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak arı ekmeğinin kolon hasarı ve inflamasyondan koruyucu etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Inflammatory bowel disease, colitis is a systemic disease resulting from the interaction between intestinal immune factors and genetic / environmental factors. In this study, it was aimed to determine the effects of bee bread in experimental colitis model. 56 Wistar albino male rat was used in the study. Rats were randomly controlled (Group 1), DSS (Dekstran sodium sulphate) control (Group 2), 50 and 100 mg / kg bea bread (Group 3 and 4), DSS + Bee bread (50 and 100 mg / kg) (Group 5) and 6) and Reflor (group 7). In order to form experimental colitis, healthy control and bee bread groups were excluded. % 5 DSS was given to rats for 14 days with drinking water. At the end of 28 days, the rats were sacrificed and their tissues were removed. Besides biochemical parameters, the colon mucosa was evaluated histologically. When the biochemical parameters between the groups were evaluated, a significant difference was found in terms of ALP, ALT and uric acid (p> 0.05). When the groups were compared in terms of microscopic scoring, it was observed that the highest score was statistically significant for DSS control group. It was determined that the group with the microscopic appearance was the closest group to the healthy control group. As a result, it was determined that bee bread had a protective effect on colon damage and inflammation.