Bartın ili Amasra ilçesinde bulunan lise öğrencilerinin madde kullanım durumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of substance use status of high school students in amasra district of Bartin province in terms of various variables
  1. Tez No: 560609
  2. Yazar: NEŞE GÜL AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Psychology, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, lise, sigara, alkol, madde kullanma, Adolescence, high school, cigarette, alcohol, drug usage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma; Bartın ili Amasra ilçesinde bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Çok Programlı Anadolu Lisesinde öğrenim gören öğrencilerin, madde kullanım durumlarının ve madde kullanan öğrencilerin kullanmalarına etki eden çeşitli faktörlerin araştırılması amacıyla kesitsel tipte bir çalışma olarak yapılmıştır. Bu çalışmada; öğrencilerin yarısından fazlasının bağımlılık yapan herhangi bir madde kullanmadığı, üçte 1'inin ise sigara ve alkol kullandığı, sigara kullanan öğrencilerin çoğunlukla alkol de kullandığı, madde kullanan öğrencilerin çoğunlukla erkek öğrenciler olduğu, lise son sınıftaki öğrencilerin madde kullanma oranlarının diğerlerine göre yüksek olduğu, meslek lisesi öğrencilerinin madde kullanma oranlarının diğer lise türüne göre yüksek olduğu, çoğunlukla aşırı koruyucu ebeveyn tutumu içinde büyüyen çocukların madde kullandığı, madde kullanan öğrencilerin çoğunlukla akran etkisi ve eğlence amaçlı kullandığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This studying, has been made as a cross-sectional working in order to research the various factors which effects to using drugs and conjuncture of using drug for students which are studying at Multi-Program Anatolian High School and Vocational and Technical Anatolian High School in Bartın province, Amasra district. As a result of carried on study which is about 302 high school students during the 2018-2019 school year; more than half of students don't use any drugs, one of three use cigarette and alcohol, smokers mostly use alcohol too, mostly male students use drugs, drug using ratio of senior year students are more than other classes, drug using ratio of vocational high school students are more than other high schools, mostly children of helicopter parents use drugs, students use drugs under the effect of peer and for fun are determined.