Bartın ili Carabidae (Coleoptera) türleri
Carabidae (Coleoptera) species in Bartin province
- Tez No: 426792
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE TOPER KAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bartın, Carabidae, Çukur Tuzak, Kışlak Tuzak, Predatör
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
2014-2016 yılları arasında gerçekleştirilen bu çalışma ile Bartın ilinde yayılış gösteren Carabidae familyasına ait türlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Arazi çalışmalarında çukur tuzak yöntemi kullanılmış serbest dolaşan türler ise elle toplanmıştır. Bartın ilinin her bir ilçesinde (Merkez, Amasra, Ulus, Kurucaşile) farklı habitatlar tercih edilerek, çukur tuzaklar kurulmuştur. Çukur tuzak yöntemine ek olarak kış döneminde de Carabidae faunasına ait veriler elde etmek için kışın böceklerin saklanabileceği kışlak tuzaklar kurulmuştur. Fakat bu yöntemden başarılı sonuç alınamamıştır. Çukur tuzaklarda yakalanan ve serbest dolaşan böcekler toplanıp laboratuvar ortamında preparasyonları yapılmıştır. Preparasyonu yapılan türler toplandıkları tarih, mevkii gibi arazi bilgilerinin bulunduğu etiketler ile koleksiyon kutularına yerleştirilmiştir. Tür teşhisleri yapılarak, her bir tür fotoğraflanmıştır. Ayrıca Carabus türlerinin erginlerinin beslenmesi, çiftleşmesi ve yumurta bırakma döneminin bir kısmı gözlenmiştir. Bu çalışmada Carabidae familyasından 419 adet ergin ve 41 adet larva incelenmiştir Çalışmanın sonucunda Bartın ilinde 10 alt familyaya ait 26 cins, 51 tür ve alttür tespit edilmiş olup 2 tür Türkiye faunası için yeni kayıt özelliğindedir. Bartın ilinde Carabidae türlerinin sistematiği çıkarılmıştır. Ayrıca bu çalışma Bartın ilinde Carabidae familyasına ait olan türlerin araştırılmasına yönelik ilk çalışma niteliğinde olup, tespit edilen türler de Bartın için ilk kayıt olma özelliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, which was carried out in 2014-2016, was to determine the species belonging to Carabidae family and expanding in Bartın province. Pitfall trap method was used in the field work and those free species were collected by hand. Pitfall traps were set in different habitats in each district of Bartın province (Center, Amasra, Ulus, Kurucaşile). In addition to pitfall traps, winter traps were set to collect data on Carabidae fauna during the winter time. However, this method wasn't successful. The insects that fell into the pitfall trap or move freely were collected, and then the samples were prepared in the laboratory. With stickers showing the collection date and place, they were put into collection boxes. The species were identified and each species was photographed. In addition, the eating, copulating and a part of egg laying periods of Carabus species adults were observed. In this study, totally 419 adults and 41 larvae of Carabidae family were examined. At the and of the study, 26 genera, 51 species and subspecies of 10 subfamilies belonging to Carabidae family in the province of Bartın were identified; 2 species are new record for Turkey's fauna. Carabidae species of Bartın province with this systematic detection has been exerted. Moreover, it is the first study on identifying the species of Carabidae family in the city. The identified species have been the first records for the area.