Örgütsel kültürün iş gören performansına etkisinin değerlendirilmesi İstanbul devlet hastanelerinde doktorların incelenmesi
Evaluation of the effect of organizational culture on the working performance the exami̇nati̇on of doctors in İstanbul hospi̇tal
  1. Tez No: 560760
  2. Yazar: GÜNEL ALİYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖZARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Kültür, İş Gören Performansı, Örgütsel Kural ve İlişkiler, Organizational Culture, Employee Performance, Organizational Rules and Relations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı örgütsel kültürün iş gören performansına etkisinin değerlendirmektir. Çalışma bu amaç bağlamında örgütsel kültür ve iş gören performansı kavramının açıklamasını ve elemanlarını da içermektedir. Toplamda beş bölümden oluşan çalışmanın ilk iki bölümü çalışmanın problemine ve kavramsal çerçevesinin oluşmasına ayrılmıştır. Ayrıca bu bölümde araştırmanın önemi de yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise çalışmanın yöntemi ve veri toplama aracı tanıtılmaktadır. Dördüncü bölüm bulgulara ve analizlere son bölüm ise sonuç ve önerilere ayrılmıştır. Nitel bir araştırma deseni ile yapılan bu araştırma 25 adet katılımcı ile yapılmıştır. Katılımcılara önceden hazırlanmış olan görüşme formu doldurularak veriler toplanmıştır. Toplanan veriler ise nitel veri teknikleri ile analiz edilmiştir. Veriler analiz edilirken katılımcıların ortak fikirlerine de ayrıştıkları noktalara da yer verilmeye çalışılmıştır. Çalışmadaki bulgular analiz edildiğinde örgütsel kültürün iş görenler performanslarını etkilediği sonucu ortaya çıkmıştır. Örgütsel kültür normlarının sert, katı, idarecilerin adaletsiz tutumları iş gören performansını olumsuz etkilemektedir. Samimi ve bireysel beklentilerle örtüşen örgütsel kültür ise iş gören performansını motive edici etki oluşturmaktadır. Bununla birlikte katılımcıların örgüt içindeki kuralların daha çok yazılı olması gerekliği üzerinde durduğu görülmektedir. Bunun sebebi ise katılımcılar tarafından yaptırım kavramı ile ifade edilmiştir. Katılımcılar için örgütsel kültürün en önemli unsurlarından birini yazılı kurallar ve adil tutumlar oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the effect of organizational culture on the performance of employees. In this context, the study includes the description and elements of the concept of organizational culture and working performance. The first two parts of the study, which consists of five chapters in total, are devoted to the problem and conceptual framework of the study. In this section, the importance of research is also mentioned. In the third chapter, the method and data collection tool of the study are introduced. The fourth section is divided into findings and analyzes and the last section is devoted to conclusions and recommendations. A qualitative research design was conducted with 25 participants. Data were collected by filling out the interview form prepared before the participants. The collected data were analyzed by qualitative data techniques. While analyzing the data, it has been tried to include the points where the participants differed in their common ideas. When the findings of the study were analyzed, it was concluded that the organizational culture affected the performance of the employees. Organizational culture norms are harsh, rigid, and the unfair behaviors of the administrators negatively affect their performance. The organizational culture that overlaps with sincere and individual expectations creates a motivating effect on the performance of the employees. However, it is seen that the participants have to have more written rules in the organization. The reason for this was stated by the participants as the concept of sanction. One of the most important elements of the organizational culture for the participants has written rules and fair attitudes.