Implementing an agent-based system for distributed information retrieval
Dağıtık bilgi erişim için etmen tabanlı bir sistemin geliştirilmesi
- Tez No: 560769
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER KOCABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dağıtık Bilgi Erişim, Çoklu Etmen Sistemleri, puan normalleştirme, Broker Tabanlı Akrandan Akrana Ağ, Distributed Information Retrieval, Multi-agent Systems, score normalization, Broker-based Peer-2-Peer Network
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 4060
Özet
Çeşitli veri tabanlarında yer alan ve gittikçe artan miktarda veri bulunduğundan ve kullanıcıların bunlara erişebilme gereksiniminden dolayı, Dağıtık Bilgi Erişim (DBE), birçok araştırmacının meşgul olmasının merkezinde yer almaktadır. Aslında, Broker Tabanlı Mimari de dâhil olmak üzere sayısız Dağıtık Bilgi Erişim sistemi ve mimarisi önerilmiştir. Ayrıca, DBE'e daha fazla esneklik ve uyarlanabilirlik sağlamak, akıllı etmenlerle DBE oluşturmayı düşünen araştırmacılara yol açtı. Bu nedenle, bu araştırma, Broker Tabanlı Akrandan Akrana Ağ olarak adlandırılan Broker Tabanlı Mimari ve Akrandan Akrana Ağa dayanan yeni bir mimarinin tasarımını ve uygulamasını önerir. Önerilen mimari, aracılık rolünü üstlenen ana etmenin, bir Akran Etmenden sorgu aldığı ve bunları, her biri kendi indeksleri ve kaynakları olan diğer Akran Etmenlere ilettiği bir Çoklu Etmen Sistemi ile uygulanır. Alıcı etmenler, alım işlemini tamamladıktan sonra, sonuçları, alınan sonuçları toplayan ve son olarak birleştiren, Aracı Kurum yerine sorguyu oluşturan Akran Etmene doğrudan gönderir. JADE (Java Agent Development Framework) etmenler için sarıcı olarak kullanılır ve deneyler için TERRIER (TERabyte RetRIEveR), TREC (Metin Erişim Konferansı) koleksiyonları özellikle TREC-6 veri setlerini erişime için arama motoru olarak genişletilir ve kullanılır. Sorguyu oluşturan Akran Etmen, diğer Akran Etmenlerden gelen sonuçları aşamalı olarak toplar, normalleştirir ve birleştirir ve ardından yeniden sıralamaya devam eder. Normalleştirme için denetlenmemiş normalleştirme yöntemleri olan MinMax ve Sum kullanılır.
Özet (Çeviri)
With the increasingly huge amount of data located in various databases and a need for users to access them, Distributed Information Retrieval (DIR) has been at the core of preoccupations of a number of researchers. Indeed, numerous Distributed Information Retrieval systems and architectures have been proposed including the Broker-Based Architecture. Moreover, providing DIR with more flexibility and adaptability has led researchers thinking to build DIR with intelligent agents. Thus, this research proposes a design and an implementation of a novel architecture based on Broker-Based Architecture and Peer-to-Peer network called Broker-Based Peer-to-Peer Network. The proposed architecture is implemented with a Multi-agent System where a main agent playing the role of broker, receives query from a Peer Agent and forwards them to other Peer Agents each with their index and resources. The latter agents upon completing retrieval directly send their results to the Peer Agent that originated the query-instead of the Broker Agent- that collects retrieved results and finally merges them. JADE (Java Agent DEvelopment Framework) is used as a wrapper for agents and, for experiments, TERRIER (TERabyte RetRIEveR) is extended and used as search engine to retrieve TREC (Text Retrieval Conference) collections datasets notably TREC-6. The Peer Agent that originated the query progressively collects results coming from other Peer Agents, normalizes and merges them and then proceeds with re-ranking. For normalization, MinMax and Sum that are unsupervised normalization methods are used.