Synthesis of NHC complexes containing nitrile substituent and their catalytic applications
Nitrilsubstitüentli NHC komplekslerinin sentezi ve katalitik uygulamaları
  1. Tez No: 560885
  2. Yazar: SİNEM ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: N-heterosiklik karben, C-C bağlanma reaksiyonu, azot, kükürt donor ligand, N-Heterocyclic carbene, C-C coupling reaction, nitrogen, sulfur donor ligand
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez nitril fonksiyonlu NHC komplekslerinin sentezi ve katalitik aktivitelerinin araştırılması ile ilişkilidir. Nitrille fonksiyonelleştirilmiş NHC'ler ligand şelasyonu yoluyla arttırılmış stabiliteye sahip olan karben komplekslerine yol açabilen potansiyel çoklu-geçişli ligandlar olarak adlandırılmaktadır. Metallere karşı reaktiviteleri, özellikle şelasyon modu üzerinde ilginç ve ayrıca önemlidir. Son zamanlarda fonksiyonelleştirilmiş NHC kimyası, türetilmiş komplekslerin çok yönlü potansiyel uygulamaları nedeniyle şu anda büyük ilgi ve aktiviteye sahiptir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Başlangıçta NHC bileşiklerinin özellikleri, sentez yöntemleri ve transfer hidrojenasyon ve suzuki çapraz bağlanma reaksiyonları ile ilgili literatür bilgisi kapsamaktadır. İkinci bölüm deneysel çalışmaları içermektedir. Üçüncü bölüm ise sentezlenen CN grubu içeren tuzlarının ve komplekslerinin sentezleri, karakterizasyonları ve yapılan katalitik çalışmaları ile ilgilidir.Nitril grubuna sahip ligandların sentezlenmesinden yola çıkılarak Ru, Ir ve Pd metal tuzları ile reaksiyonu sonucu kompleksler sentezlenmiştir. Sentez adımları şema 1' de özetlenmiştir. Sentezlenen Ru ve Ir kompleksleri tranfer hidrojenasyon reaksiyonunda , Pd kompleksleri Suzuki-Miyaura çapraz bağlama reaksiyonlarında katalitik aktiviteleri incelendi.
Özet (Çeviri)
This thesis is related to the synthesis and catalytic activity of NHC complexes with nitrile function. Nitrile-functionalized NHCs are termed potential multi-pass ligands that can lead to carbene complexes with increased stability through ligand chelation. Their reactivity to metals is particularly interesting and especially important in chelation mode. Recently functionalized NHC chemistry currently has great interest and activity due to multilateral potential applications of derived complexes. The thesis consists of three parts. The initial part consists of the properties of NHC compounds, synthesis methods, and transfer hydrogenation and Suzuki cross-coupling reactions are included in the literature. The second part includes experimental studies. The third part deals with the synthesis, characterization and catalytic studies of the synthesized CN group-containing salts and complexes.Based on the synthesis of ligands having nitrile group, complexes were synthesized as a result of reaction with metal salts of Ru, Ir and Pd. The synthesis steps are summarized in Scheme 1.The synthesized Ru and Ir complexes were analyzed for their catalytic activity in the tranfer hydrogenation reaction and the catalytic activity of synthesized Pd complexes in Suzuki-Miyaura cross-coupling reactions was investigated.