Magnezyum temelli biyobozunur metalik implantların in-vitro ortamda incelenmesi
In-vitro investigation of magnesium-based biodegradable metallic implants
  1. Tez No: 560911
  2. Yazar: SİMAY ERDİBİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP CESUR, PROF. DR. RASİM İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum, Çinko, Mekanik alaşımlama, biyobozunur implant, SBF, Magnesium, Zinc, Mechanical alloying, biodegradable implant, SBF
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, mekanik alaşım ve sıcak presleme kullanılarak üretilen Mg bazlı alaşımlar. Mg bazlı alaşımların biyo-bozunabilirliği, SBF çözeltisinde in-vitro olarak test edilmiştir. SBF (yapay vücut sıvısı), iyon konsantrasyonları ile insan vücudu kan plazmasına neredeyse eşittir. Altı implant üretildi. SBF çözeltisine yerleştirildiler ve daha sonra korozyon dirençleri takip edildi. İşlem sırasında implantların görsel değişiklikleri gözlendi, pH, SBF çözeltilerinin Mg iyon konsantrasyonları ve kütle, çözeltilerde bozulmuş implantların boyutsal değişiklikleri ölçüldü. İmplantlar SBF solüsyonlarına yerleştirildikten sonra implantlar ve SBF arasında meydana gelen Redox reaksiyonundan dolayı H2 gazının çıkışı gözlendi. SBF'deki implantlar 1-360 saat arasında kalırken, %2,35 ve %3,10 diğerlerine göre en uzun bozulma süresine sahipti. Bu nedenle, daha sonraki testler, SEM ve mekanik kontrol testleri için sadece %0 (1h), %2,35 (360h) ve %3,10 (192h) alaşımları seçilmiştir. %3,10 Zn içeren alaşımın etrafında hidroksiapatit tabakası gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Mg-based alloys produced using mechanical alloy and hot pressing. The biodegradability of Mg-based alloys was tested in-vitro in the SBF solution. SBF (artificial body fluid) is almost equal to human body blood plasma with ion concentrations. Six different implants were produced. They were placed in SBF solution and then their corrosion resistances were followed. During the process, visual changes of the implants were observed, pH, Mg and Zn ion concentrations of SBF solutions and mass, dimensional changes of degraded implants in solutions were measured. As soon as, implants were placed in SBF solutions, gas outlet of H2 was observed, because of Redox reaction, which took place between implants and SBF. The composites in SBF remained between 1-360 hours and Zn% 2.35 and 3.10 had the longest degradation time when compared to others. Therefore only three of the composites Zn% 0 (1h), 2.35 (360h) and 3.10 (192h) were selected for the further tests, SEM and mechanical control tests. Hydroxyapatite layer was observed around the alloy containing 3.10% Zn.