Azerbaycan'da üniversiteli gençlerin pestisitler hakkında bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evulation of the knowledge level on the pesticides among the university students in Azerbaijan
- Tez No: 560925
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE MANDIRACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Çevre Eğitimi, Öğrenciler, Pestisit, Bilgi Düzeyi, Azerbaijan, Environmental Education, Pesticides, Students, Knowledge Level
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırmanın amacı, Azerbaycan'da eğitim alan üniversiteli gençlerin pestisitlere ilişkin farkındalık ve bilgi düzeylerini değerlendirilmesidir. Azerbaycan`da 2018-2019 eğitim-öğretim yılında 18-35 yaş aralığındaki, lisans ve lisansüstü düzeydeki 401 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Araştırma verileri, öğrencilerin sosyal medya üzerinden doldurdukları anket ile toplanmıştır. Öğrencilerin sosyodemografik özellikleri ve pestisit bilgi düzeyine belirlemeye yönelik sorulardan oluşmaktadır. Anket formu toplam 23 sorudan oluşmaktadır. Demografik özellikleri araştıran sorular; cinsiyet, yaş, yaşadıkları şehir, eğitim durumu, fakülte, bölüm, sınıf gibi bağımsız değişkenlerdir. Çevre ve pestisit hakkında bilgi kaynağı, pestisit uygulama deneyimi, çevre ve pestisit hakkında haberleri takibe ilişkin 3 soru yer almaktadır. Verilerin analizi, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 16,0 paket programının yardımıyla değerlendirilmiştir. Betimsel istatistik yöntemlerden frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma analizi kullanılmıştır. Genel pestisit bilgi anketi puan düzeyi ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişkilerin tespiti için Ki-kare testi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %54.6 erkek, %45.4 kız ve yaş ortalaması 18-35`tir. Pestisit bilgi düzeyleri; % 52.6 iyi, %35.9, orta, %11.5 kötü olarak belirlenmiştir. Pestisit bilgi düzeyleri ile öğrencilerin okudukları fakülte, önceden pestisitin ne olduğu hakkında bilgili olmaları, ilaçlama işlemine şahit olmaları arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Pestisit bilgi düzeyi %52.6 öğrencinin iyi olmasına rağmen katılımcıların yükseköğretim gören toplum bireyleri olduğu göz önüne alarak pestisit konusundaki bilgileri yeterli bulunmamaktadır. Pestisit ve çevre konusunda eğitimin iyileştirilmesi için çevre konusundaki problemlerine ilgisini artırabilecek yöntemler geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate the awareness and knowledge level of Azerbaijani students regarding pesticides. Four hundred and one undergraduate and graduate students from the 2018-2019 educational year, ages 18-35 took part in this research. Research data was obtained by a online survey containing defining questions about students sociodemographic characteristics and pesticide knowledge level. The survey contained 23 questions in total. Demographic data, gender, city of residence, age, educational state, faculty, department and grade were questioned. Three questions about the knowledge sources of the environment and pesticide, pesticide practice experience and news concerning the environment and pesticide took place. Analysis of data results were done by help from SPSS( statistical package for social sciences) 16,0. Chi square analysis were performed to determinate the links between the scores of the general pesticide knowledge survey and the independent variable. From participants, 54.6% male and 45.4% female aged between 18-35. Pesticide knowledge level were defined as 52.6 % well, 35.9% average and 1.5% low. The scores of the pesticide knowledge survey between students differentiated according to their faculties, their pre knowledge about pesticides and having witnessed a spraying process. Despite students with 52.6% pesticide knowledge level having a well knowledge considering the fact that participants were society's high educationated individuals, their level is considered insufficient. In order to improve the education about the environment and pesticides new methods that raise the interest for environmental problems must be developed.