Diş kliniklerinde mekan tasarım kriterleri
Design criteria in dental clinics
  1. Tez No: 560924
  2. Yazar: EMİN TONYALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Diş hekimi, Ergonomi, Mesleki hastalıklar, Stres, Klinik, Dentist, Ergonomy, Occupational Diseases, Stress, Clinic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Diş hekimliği uygulamaları; keskin görüş, iyi duyma, derinlik anlayışı, el becerisi ile birlikte psikomotor beceri ve uzun süreli işlemler nedeniyle bedenin genel duruşunun korunması gibi çeşitli fiziksel nitelikler, zihinsel dikkat, doğru karar verme yeteneği, iyi bir iletişim ve idari becerileri gerektirir. Fiziksel ve zihinsel olarak titiz bir çalışmayı gerektiren koşullar zamanla diş hekimlerinin sağlığını etkileyebilmektedir. Diş hekimlerinin bilmesi gereken risk faktörleri arasında gözleri, kulakları, el ve parmakları etkileyen faktörler, kan veya hava yolu ile bulaşan sistemik hastalıklar, alerjiler, kas ve iskeletsel bozukluklar, toksisite ve stres yer almaktadır. Diş hekimleri fiziksel ve psikolojik sağlıklarını en iyi şekilde korumalı ve sağlık sorunları yaşamaya başladıklarında gerekli önlemleri almalıdırlar. Meslekle ilgili risk faktörleri diş hekimleri tarafından iyice ve anlaşıldığı ve dikkate alındığı zaman diş hekimliği güvenli bir meslektir.
Özet (Çeviri)
Hazardous diseases for dentists and dentists' occupational illnesses The practice of dentistry requires a variety of physical attributes, such as good visual acuity, hearing, depth perception and psychomotor skills with excellent manual dexterity, mental alertness, sound judgment, good communication, managerial skills and the ability to maintain occupationally related postures over periods of time. Conditions that require a careful physically and mentally demanding occupation may affect the health of dentists in the course of time. Risk factors that dentists should know are those that affect the eyes, ears and the hands and fingers, systemic bloodborne or aerosolborne infectious diseases, allergies, musculoskeletal disorders; toxicity and stress. Dentists should protect their own physical and phyichological health at best and take precautions when they have health problems. Dentistry is a safe profession, when occupationally related risk factors are well understood and considered by dentists. Science Code: İnterior Architectural Department