Kan lipit fraksiyonlarının farklı titanyum yüzeyleri ıslatabilme özelliklerinin tavşan modellerinde incelenmesi
Investigation of wetting properties of blood lipid fractions on different titanium surfaces in rabbit models
- Tez No: 560965
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ERHAN FIRATLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: hiperlipidemi, implant yüzeyi, temas açısı, ıslanılabilirlik, hayvan modeli, hyperlipidemia, implant surface, contact angle, wettability, animal model
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
İmplant uygulaması sonrası, implant yüzeyi ile ilk temas eden yapı, kandır. Kan, bu bölgeye yeni kemik yapımını uyarıcı çeşitli sitokin ve büyüme faktörlerini taşır, pıhtılaşmayı başlatır ve bunlar osseointegrasyonun ilk basamağını oluşturur. Kanın, implant yüzeyini iyi ıslatamaması, iyileşmenin ideal olmamasına neden olabilir. Bu yüzden kan-implant yüzeyi ıslanılabilirlik ilişkisi önemlidir. Islanılabilirliği hem yüzey hem de sıvının özellikleri etkiler. Kan lipit düzeyi, kanın viskozitesini değiştirebilen etkenlerden biridir. Hiperlipidemiye bağlı olarak görülebilecek kan viskozitesindeki artış, ıslanılabilirliği olumsuz yönde etkileyebilir. Çalışmanın amacı, hiperlipideminin ve statinin çeşitli implant yüzeylerindeki ıslanılabilirliğinin değerlendirilmesidir. Çalışmada, Grade 4 titanyum Machined yüzey, Grade 4 titanyum SLA yüzey, Grade 4 titanyum SLActive yüzey, Roxolid SLA yüzey ve Roxolid SLActive yüzey olmak üzere toplam 5 grup oluşturulmuş ve sağlıklı, hiperlipidemik ve tedavi dönemlerinde alınan kanlar ile yüzeylerin temas açıları ölçülmüştür. Çalışma verileri değerlendirilirken normal dağılım göstermeyen parametrelerin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis testi, ikili değerlendirmelerde Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Çalışmada, hiperlipidemik dönemde hem Machined yüzey ve SLActive yüzeyler hem de SLA yüzeyler ve SLActive yüzeyler, tedavi döneminde ise yalnızca Roxolid SLA yüzey ve SLActive yüzeyler arasında anlamlı fark bulunmuştur. Zamana göre değerlendirildiğinde yalnızca Grade 4 Machined ve Grade 4 SLA yüzeylerde anlamlı olarak fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Blood and implant surface are the first structures those come into contact after implantation. Blood; carries various cytokine and growth factors that stimulate the formation of new bone, initiates coagulation and this constitutes the first step of osseointegration. If the blood does not wet the implant surface well, the wound healing may not be ideal. Therefore, the blood-implant surface wettability relationship is important. The wettability is influenced by the properties of the surface and the liquid. Blood lipid level is one of the factors that can change the viscosity of blood. An increase in blood viscosity due to hyperlipidemia may adversely affect wettability. The aim of the study was to evaluate the wettability of hyperlipidemia and statin on implant surfaces. In this study, five surface groups were formed including Grade 4 titanium Machined, Grade 4 titanium SLA, Grade 4 titanium SLActive, Roxolid SLA and Roxolid SLActive. Blood-surface contact angles were measured by dropping blood to the surfaces in three phases which healthy, hyperlipidemic and treated. Kruskal Wallis test was used to compare the parameters not having normal distribution, and Mann-Whitney U test was used for bilateral evaluations. There were significant differences between SLA and SLActive surfaces in healthy phase, Machined and SLActive surfaces in hyperlipidemic phase and only Roxolid SLA and SLActive surfaces in treatment phase. When evaluated by time, Grade 4 Machined and Grade 4 SLA surfaces were significantly different in terms of wettability.