Toplum ruh sağlığı merkezinde verilen hizmetlerin hasta yakını tarafından değerlendirmesi: Tuzla örneği
Evaluation of the services provided by the community mental health center by patient relatives: Tuzla sample
- Tez No: 560970
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, Şizofreni, Bipolar Bozukluk, Hasta Yakını, Psikososyal Uygulamalar, Sosyal Hizmet, Community Mental Health Center, schizophrenia, bipolar disorder, patient, psychosocial applications, social work
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Şizofreni ve bipolar duygudurum bozukluğu hastalığı, yaşamı her yönüyle etkileyen süreğen rahatsızlıklardır. Ağır ruh sağlığı bozukluklarını sadece tıbbi yönüyle takip ve tedavi etmek, psikososyal boyutunu göz ardı etmek yanlış olacaktır. Hastayı, ailesi ve sosyal çevresi ile bir bütün olarak ele almak yaşanılan sorunlar hakkında daha geniş perspektifte bilgi sağlamıştır. Saha araştırması şeklinde yürütülen bu çalışma, hastaya destek/bakım veren yakınlarının Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerini(TRSM) nasıl algıladıkları ve anlamlandırdıklarını; bu algı ve anlamlandırmada önemli unsurların ve beklentilerinin ne olduğunu, başa çıkma hususunda TRSM' nin yerini ve önemini konu edinmiştir. Bu doğrultuda 25'i şizofreni 15'i bipolar olmak üzere, merkezden en az bir yıl süreyle hizmet almış 40 hastaya, bakım ve destek sağlayan bir yakını araştırmaya dahil edilmiştir. Sözel ve yazılı onam alındıktan sonra doldurması üzere sosyo-demografik veri formu verilmiştir. Sonrasında hasta yakınıyla yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak yüz yüze görüşme yapılmıştır. Hasta yakınlarının büyük bir kısmının toplum ruh sağlığı hizmetlerinden memnun olduğu görülmüştür. TRSM hizmetlerini ifade ederken ağırlıklı olarak güler yüz, dosya takibi sistemi, ev ortamı, hastanın tanınması gibi unsurlara yer verildiği görülmüştür. Ağır ruh sağlığı hastalığına sahip bir aile bireyine destek/bakım vermek pek çok sorunu beraberinde getirmekte olup başlı başına sağlık sorunları stres vericidir. Aileler bu zorlu süreçte pek çok stresli yaşam olaylarına ve damgalamaya maruz kaldıkları görülmüş olup merkez için önerilerini ifade etmişlerdir. Tek çatı altında gerek duyabilecekleri tüm hizmetlerin toplanmasından memnun oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia and bipolar disorder is a chronic disorder affecting every aspect of life. It will be wrong to disregard the psychosocial dimension to monitorand treat only the medical aspect of severe mentalillness disorders. Totreat the patient as a whole with the family and environment, and toensure that the problems experienced are identified more accurately. To treat the patient as a whole with the family and environment, and toensure that the problems experienced are identified more accurately. Thisstudy, which is carriedout in the form of field work, is the subjectand importance of TRSM in dealing with the perception and meaning of the community mental health centers and the importance of TRSM in dealing with the important elements and expectations in the seperception sand interpretations.In this respect, a relative whowas in the first degree in the care and support of 40 patients who received service for at least one year from the center, 25 of whom were schizophrenic and 15 of whom were biopsies were included in the study. Thesocıo-democracy data sheet has been gıven after the oral and wrıtten here arefılled. It was seen that most of there latives of the patients were meninous of community mental health services. While expressing TRSM services, it has been observed that mainly smiling face, file tracking system, home environment, recognition of the patient are included. Supporting a familymemberwith severe mentalillness brings many problems, and it is stressful to combat septomas in itself. Families were exposed to many stressful life event sand stigma during this mandatory process and expressed expectations from the center. It was found that they were satisfied with the collection of all health service sunderoneroof.