The impact of microfinance institution services on the growth of the small and medium enterprises (SMEs) in Mogadishu, Somalia
Somali Mogadişu'da mikrofinans kurumlarının hizmetlerinin küçük ve orta boyutlu işletmelerin (KOBİ) büyümesine etkisi
- Tez No: 561018
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜN KOMŞUOĞLU YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Microfinance institution, small and medium enterprise, microcredit, saving and training on skill development
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Mikrofinans kurumları küçük ve orta boyuttaki işletmelere ve düşük-gelirli müşterilere çok geniş yelpazede hizmetler sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı Somali Mogadişu'da mikrofinans kurum hizmetlerinin küçük ve orta boyuttaki işletmelere etkisi araştırmaktır. Mikrofinans kurumları KOBİ'lerin büyümesi üzerinde en büyük ve en önemli etkiye sahiptir. Bu çalışma temel olarak Somali'deki KOBİ'leri ele almaktadır. Toplam 230 anket dağıtıldı ve bunların 148 tanesi karşılık buldu. Elde edilen veriler Sosyal Bilimler İstatistik Programında (SPSS) analiz edildi. Verilerin analizinde çoklu regresyon analizi ve korelasyon kullanıldı. Bulgular mikrofinans kurumu hizmetleri ile KOBİ'lerin büyümesi arasında önemli bir pozitif korelasyon olduğuna delil niteliğindedir. Bu çalışma mikrofinans kurumu hizmetleri ile KOBİ'lerin büyümesi arasında önemli bir pozitif korelasyon olduğunu göstermektedir. Son olarak, araştırmacı literatür taramasına göre kavramsal bir çerçeve geliştirmiştir ve buradan da araştırmanın hipotezini inşa etmiştir. Gelecekteki araştırmalar için teorik öneriler, sınırlamalar, sonuç ve önerilerin de altı çizilmiştir. Anahtar Kelimler: Mikrofinans kurumu, küçük ve orta girişim ve büyüme.
Özet (Çeviri)
The study purpose was to investigate the relationship between microfinance institution services on the growth of the small and medium enterprises (SMEs) in Mogadishu, Somalia. Microfinance institutions particularly addressed three areas of the study that included microfinance institution services (micro-credit, savings and training on skill development) had a biggest and significant effect on growth of the SMEs. This study basically involved survey of the SMEs, in Somalia. Total of 230 questionnaires were disturbed into the respondent and 148 questionnaires were returned so the data was analyzed through“Statistical Package for Social Science”SPSS. Multiple regression analysis and correlation were used to analyze the data. The findings show evidence of that there is significant and positive correlation between the three dimensions of microfinance institution services on the growth of the SMEs. The findings set up that there was relationship between the independent variables microfinance institution services and the growth of small and medium enterprises and were positive relationships between microfinance institution services and small and medium enterprises growth under the study. Finally, the researcher has developed a conceptual framework based on the literature reviews, and from there the researcher constructed the research`s hypothesis. Foundation on the result, theoretical implications, limitations, conclusion and suggestions for future research are also highlighted.