Meme kanseri hastalarında mastektomi ve mastektomi sonrası rekonstrüktif cerrahinin depresyon, benlik saygısı ve öz yeterlik inancı üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of effect of mastectomy and reconstructive operation after mastectomy on depression, self-esteem, and self-efficacy among breast cancer patients
  1. Tez No: 561019
  2. Yazar: ZEHRA KANMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TOLGA ARICAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Psikoloji, Oncology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: mastektomi, mastektomi sonrası rekonstrüktif cerrahi, depresyon, benlik saygısı, öz yeterlik inancı, mastectomy, reconstructive surgery after mastectomy, depression, self-esteem, self-efficacy belief
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, meme kanseri tanısıyla beraber mastektomi ve mastektomi sonrası rekonstrüksif operasyon geçiren hastalarla sağlıklı kontrol grubunun depresyon, benlik saygısı ve özyeterlik inancı puanlarının karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemi, Ocak-Temmuz 2018 tarihleri arasında, Mersin Şehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği ve Meme Polikliniği'ne meme kanseri tanısı ile başvuran 75 mastektomi hastası, mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyon operasyonu geçiren 32 hasta ve 133 sağlıklı kadın olmak üzere toplam 240 bireyden oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Genel Öz yeterlik Ölçeği, Öz Saygı Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, mastektomi olan hastaların depresyon düzeyinin, mastektomi sonrası rekonstrüktif işlem yapılan hastalardan daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca mastektomi olan hastaların mastektomi sonrası rekonstrüktif işlem yapılan hastalara göre daha düşük benlik saygısı ve öz yeterlik inancına sahip olduğu da saptanmıştır. Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of these research is the comparison between the depression, self-esteem and self-efficacy beliefs scores of breast cancer patients who also got the diagnosis of mastectomy and had an after mastectomy reconstructive operation and healthy people. The sample of this researchincluded between January and July 2018 at the Medical Oncology Clinic of the Mersin City Hospital and the Breast Polyclinic using the data of 75 mastectomy patients, 32 patients who had an after mastectomy reconstructive operation and 133 healthy women. So in total there are 240 persons who took part in this survey. Personal information form, The Coopersmith Self-Esteem Inventory, The General Self-Efficacy Scale and The Beck Depression Inventory where used to collect the data of this survey. The result of the survey shows us, that the depression level of mastectomy patients is higher than the one of patients who had an after mastectomy reconstructive operation. Furthermore it has been determined, that in comparison to mastectomy patients who had an after mastectomy reconstructive operation, the believing in self-esteem and self- efficacy of mastectomy patients is lower. The findings were discussed in the context of the literature.