Çalışan kadınlarda çalışmayan kadınlara göre yaşam doyumu ve annelik algıları
The analyse of life satisfaction and maternal perception between working mothers and housewife's
- Tez No: 561030
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİR YEŞİLDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Çalışan ve Çalışmayan Kadın, Yaşam Doyumu, Annelik Algısı, Aşırı Annelik, Women, Working Women and Not Working Women, Life Satisfaction, Motherhood Perceptions, Extreme Motherhood
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çalışan Kadınlarda Çalışmayan Kadınlara Göre Yaşam Doyumu ve Annelik Algıları Kadınlardan ataerkil yapı içerisinde iyi bir eş ve iyi bir anne olmaları beklenmektedir. Kültürel yapının etkisiyle kadınların sadece eş ve anne rolüne uygun olarak ev işleri ve çocuk bakımındaki görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. Ancak mevcut ekonomik koşullar gereği kadınların ev ekonomisini desteklemek için çalışma hayatına da dahil oldukları görülmektedir. Bu doğrultuda kadınların yeni bir role sahip oldukları ve yeni rolünün görev ve sorumlulukları ile birlikte mevcut eş ve anne rolünün uyum içerisinde sürdürmesi beklenmektedir. Çalışan kadınların çocuk sahibi olduktan sonra yaşamlarının önemli ölçüde değiştiği düşünülmektedir. Öyle ki çocuk bakımı ve yaşam doyumu konusunda çalışan kadınların problemler yaşayabileceği düşünülmektedir. Buna rağmen çocuk sahibi olduktan sonra çalışma hayatına dahil olmayan kadınların da çocuk bakımı ve yaşam doyumu konusunda problemler yaşayabilecekleri öngörülmektedir. Araştırmamızda çalışan ve çalışmayan kadınların yaşam doyumları ve annelik algılarının karşılaştırılması yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Analyse of Life Satisfaction and Maternal Perception Between Working Mothers and Housewife's Women are expected to be a good wife and a good mother in the patriarchal structure. Due to the cultural structure, women should only fulfill their duties and responsibilities in housework and child care in accordance with their spouse and mother role. However, due to current economic conditions, women are also involved in working life to support the home economy. In this respect, it is expected that women have a new role and that the role and responsibilities of the new role together with the existing spouse and mother will continue in harmony. It is thought that working women have a significant change in their lives after having children. It is thought that women working in child care and life satisfaction may have problems. However, women who are not involved in working life after having children are expected to have problems in child care and life satisfaction. In our study, life satisfaction and motherhood perceptions of women working and not working are compared.