Bankacılık sektörünün gelir dağılımı ve istihdam üzerine etkisi
The effect of banking sector on income distribution and employment
  1. Tez No: 561096
  2. Yazar: SİNAN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Maliye, İşletme, Banking, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık sektörü, ekonomik büyüme, istihdam oranı, granger nedensellik testi, kredi hacmi, gelir dağılımı, Banking sector, economic growth, employment rate, granger causality test, credit volume, income distribution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bankacılık sektörü dünya genelinde finansal kaynağın temelini oluşturmaktadır. Bankacılık sektöründeki iyiye doğru gelişmeler ekonomik büyüme üzerinde direkt etkili olmaktadır. Ayrıca istihdamdaki artışı da etkilemektedir. Ancak bankacılık sektörünün olumsuz yönde etkilenmesi durumunda hem ekonomik büyüme hem de istihdam oranlarında ciddi azalışlara yol açmaktadır. Kişi/kuruluşların gelir/kazançlarını bankada değerlendirmesi gelir dağılımı açısından önemli bir yer tutmaktadır. Bir tarafta bankanın tasarruf sahiplerine vermiş olduğu faizler yer alırken, diğer tarafta ihtiyacı ölçüsünde bankadan kredi çekerek bankaya faiz ödeyen bir sosyal kesim bulunmaktadır. Her iki durumda da bankanın nominal kazancı yadsınamaz bir gerçektir. Çalışmanın amacı, bankaların finansal açıdan önemli bir yer tutmasından dolayı ekonomik büyümeye ve istihdam oranına nasıl bir etki ettiğini araştırmaktır. Bunun için 2000Q1-2018Q4 yılları arasındaki kredi hacmi/GSYH, büyüme oranı ve istihdam oranı verileri kullanılarak, Granger nedensellik testi ve ARDL testi ile analiz yapılmıştır. Analiz sonucuna göre; kredi hacmi/ GSYH oranından büyüme oranına, büyüme oranından kredi hacmi/GSYH oranına çift yönlü nedensellik söz konusudur. Büyüme oranından istihdam oranına, istihdam oranından büyüme oranına çift yönlü nedensellik tespit edilmiştir. Kredi hacmi/GSYH oranından istihdam oranına nedensellik tespit edilememiştir. Kısa ve uzun dönem ilişkilere bakıldığında, uzun dönem ve kısa dönemde büyüme oranındaki 1 birimlik artış kredi hacmi/GSYH oranında azaltıcı etkilere sahiptir. Uzun dönem ve kısa dönemde istihdam oranındaki 1 birimlik artış, kredi hacmi/GSYH oranında artışa neden olmaktadır. Uzun dönem ve kısa dönemde istihdam oranındaki 1 birimlik artışın büyüme oranı üzerinde 2,49 birimlik bir artışı etkilediği gözlemlenmektedir. Uzun dönem ve kısa dönemde kredi hacmi/GSYH oranındaki 1 birimlik artış büyüme oranında 0,30 birimlik azalmaya neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The banking sector is the basis of the financial resource worldwide. Improvements in the banking sector have a direct impact on economic growth. It also affects the increase in employment. However, the negative effect of the banking sector on both economic growth and employment rates. The income / earnings of individuals / organizations are evaluated by the bank in terms of income distribution. On the one hand, there are interest rates given by the bank to the savings holders. In both cases, the nominal gain of the bank is an undeniable fact. The aim of this study is to investigate the effect of banks on economic growth and employment rate due to the financial importance of banks. For this purpose, the data of loan volume / GDP, growth rate and employment rate between 2000Q1-2018Q4 were analyzed using Granger causality test and ARDL test. According to the results of the analysis; There is a two-way causality from credit volume / GDP ratio to growth rate and from growth rate to credit volume / GDP ratio. From growth rate to employment rate, from employment rate to growth rate, two-way causality was determined. No causality was determined from the loan volume / GDP ratio to the employment rate. When the short and long term relationships are analyzed, according to the results of the analysis; 1 unit increase in long-term and short-term growth rate has a decreasing effect on credit volume / GDP ratio. The 1 unit increase in the employment rate in the long-term and short-term causes an increase in the loan volume / GDP ratio. It is observed that 1 unit increase in the employment rate in the long term and short term affects an increase of 2.49 units on the growth rate. It was concluded that the 1 unit increase in the loan volume / GDP ratio in the long term and short term caused a decrease of 0.30 units in the growth rate.