Okul öncesi dönemi öğrencilerinin öğrenme stilleri ile sosyal yetkinlik ve sosyal becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between learning styles and social competence and social skills of preschool students
- Tez No: 561205
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stili, Sosyal Yetkinlik, Sosyal Beceri, Öğrenme, Learning Style, Social Competence, Social Skill, Learning, Anxiety, Aggression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi dönemi öğrencilerinin öğrenme stillerinin ile sosyal yetkinlik ve sosyal becerisi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca öğrenme stili, sosyal yetkinlik, sosyal becerinin cinsiyet değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma da ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Hatay ili Kırıkhan ilçesinde bulunan 5-6 yaş grubundaki çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu 188 kız, 210 erkek olmak üzere toplam 398 çocuktan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Okul Öncesi Sosyal Beceri Değerlendirme (OSBED) Öğretmen Formu”,“5-6 Yaş Çocukları için Öğrenme Stilleri Formu”ve“Sosyal Yetkinlik ve Davranış Değerlendirme-30 (SYDD-30) Formu”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 25.0 proğramı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; okul öncesi dönemi öğrencilerinin sosyal beceri düzeyleri ve öğrenme stilleri arasında aralarında olumlu anlamlı ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.Kinestetik öğrenme ile kızgınlık-saldırganlık arasında olumsuz anlamlı ilişki bulunmaktadır. Okul öncesi dönemi öğrencilerinin sosyal yetkinlikleri ve öğrenme stilleri arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Kızgınlık-saldırganlık puan ortalamaları cinsiyet değişkenine göre farklı olduğu erkek öğrencilerin kız öğrencilerden daha fazla puanları olduğu saptanmıştır. Görsellik ve işitsellik öğrenme stili puanlarına göre kızların erkek öğrencilere göre fazla puan ortalaması olduğu saptanmıştır. Öğrenme stili alt boyutu olan kinestetik öğrenme stili üzerinde sosyal becerinin etkisi anlamlı düzeyde ilişkilidir. Kinestetik öğrenme stili üzerinde sosyal beceri ve sosyal yetkinliğin anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between social competence and social skills of preschool students and their learning styles. In addition, it was examined whether learning style, social competence and social skills differ according to gender variable. In the research, relational screening model was used. The population of the study consists of 5-6 years old children in Kırıkhan district of Hatay. The study group of the research consists of 398 children (188 girls, 210 boys). In the research, as a means of collecting data,“Preschool Teacher Form of Social Skills Rating Scale”,“Learning Styles Form for 5-6 Year-Old Children”and“Social Competence and Behavior Evaluation-30 SCALE”were used.The data obtained in the study were analyzed using SPSS 25.0 program. As a result of the research; ıt was found that there is a positive significant relationship between social skill levels and learning styles of preschool students.There is a negative relationship between kinesthetic learning and anger-aggression. It was determined that there is a relationship between social competence and learning styles of preschool students. It was found that the mean scores of anger-aggression were different according to gender variable, and male students have higher scores than female students.According to the visual and auditory learning style scores, it was found that girls have a higher average score than boys.The effect of social skill on learning style sub-dimension, kinesthetic learning style, is significantly related.Social skills and social competence were found to be significantly related to kinesthetic learning style.