Kalkopirit ayrımında N1-fenilhidrazin-1,2-bis(karbotiyoamit) türevlerinin flotasyon performans analizi
Flotation performance analysis of N1-phenylhydrazin-1,2-bis(carbothioamide) derivatives in the separation of chalcopyrite
  1. Tez No: 561516
  2. Yazar: BİRGÜL BAYRAKTAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA KANDEMİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Chemistry, Chemical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkopirit, flotasyon, ayırma, N1-fenilhidrazin-1, 2-bis (karbotiyoamit) 2019, 64 sayfa, Chalcopyrite, flotation, separation, N1-phenylhydrazine-1, 2-bis (carbothioamide) 2019, 64 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Yüksek Lisans Tezi KALKOPİRİT AYRIMINDA N1-FENİLHİDRAZİN-1,2-BİS (KARBOTİYOAMİT) TÜREVLERİNİN FLOTASYON PERFORMANS ANALİZİ Birgül BAYRAKTAROĞLU Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Fatma KANDEMİRLİ Bu çalışma kapsamında, bir cevher hazırlama tekniği olan zenginleştirmenin flotasyon kimyası açısından en çok araştırılan konularından olan cevherin flotasyon reaktifleriyle etkileşimi incelenmiştir. Kalkopirit ayrımında N1-fenilhidrazin-1,2-bis (karbotiyoamit) türevleri kullanılarak flotasyon performansları değerlendirilmiştir. Deneysel çalışmalar Eti Bakır A.Ş. Küre İşletmesi cevher hazırlama ve kimyasal analiz laboratuvarında yapılmıştır. Flotasyon deneylerinde flotasyon cihazı olarak DENVER D-12 modeli benzeri tasarımlı pilot tesisi kullanılmıştır. Tüm deneylerde kullanılacak bu cihazın hızı 1200 rpm (dev/dk), selül hacmi 2 L ve katı oranı % 30-35 arası olacak şekilde ayarlanmıştır. Elde edilen veriler ışığında, N1-fenilhidrazin-1,2-bis (karbotiyoamit) türevi olan B maddesinin flotasyonla zenginleştirme işlemi sonunda satılabilir bakır konsantrelerinin yüksek verimle elde edilmesi amaçlanarak bu yönde çeşitli çalışmalar yapılmıştır. N1-fenilhidrazin-1,2-bis (karbotiyoamit) türevi olan A ve B maddeleri farklı deneysel koşullara tabi tutularak, gerçekleşen sonuçlar verim ve %Cu tenör bazında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
MSc. Thesis FLOTATİON PERFORMANCE ANALYSİS OF N1-PHENYLHYDRAZİNE-1,2-BİS (CARBOTHİOAMİDE) DERİVATİVES İN THE SEPARATİON OF CHALCOPYRİTE Birgül BAYRAKTAROĞLU Kastamonu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Materials Science and Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fatma KANDEMİRLİ Abstract: In this study, the interaction of ore with flotation reagents, which is one of the most investigated subjects in terms of flotation chemistry, was investigated. Flotation performances were evaluated using N1-phenylhydrazine-1,2-bis (carbothioamide) derivatives in the separation of chalcopyrite. Experimental studies were performed in Eti Copper Co Küre Plant the laboratory of ore preparation and chemical analysis. In the flotation experiments, DENVER D-12 model pilot design was used as a flotation device. The speed of this device to be used in all experiments was set to 1200 rpm (dev / min), the volume of the cellul was 2 L and the solid ratio was 30–35 %. In the light of the data obtained, various studies have been carried out in this direction with the aim of obtaining high yield of salable copper concentrates at the end of the enrichment process of substance B which is N1-phenylhydrazine-1,2-bis (carbothioamide) derivates. Substances A and B which are N1-phenylhydrazine-1,2-bis (carbothioamide) derivatives were subjected to different experimental conditions and the results were examined on the basis of yield and % Cu grade.