Aorta abdomınalis'in ana dallarının multıdedektorlü bilgisayarlı tomografik anjıografi (MDBTA) ile incelenmesi
Examination of the main branches of aorta abdominalis with multidetector computed tomography angiography
  1. Tez No: 561577
  2. Yazar: FATMA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZİBAN KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: MDBT, Aorta Abdominalis, Varyasyon, Retrospektif, Radyolojik, MDCT, abdominal aorta, variation, retrospective, radiological
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Renal ve mezenterik arteriyel varyasyonlar toplumda oldukça sık olarak görülmektedir ve bu varyasyonların bilinmesi cerrahi işlemlerde ve görüntülemede oldukça önemlidir. Bu nedenle çalışmamızda, aorta abdominalis (AA)'in ana dallarını incelemeyi ve bazı ölçümler yaparak cinsiyet farkını da göz önüne alıp değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, 18-97 yaş aralığında; 200 (61 kadın, 139 erkek) Multidedektörlü bilgisayarlı tomografi (MDBT) anjiyografi görüntüsünde retrospektif olarak yapılmıştır. Aorta abdominalis ve dallarından, Truncus coeliacus (TC), arteria mesenterica superior (AMS), arteria renalis dextra (ARD), arteria renalis sinistra (ARS), arteria mesenterica inferior (AMI) incelendi. Bu arterlerde yapısal varyasyon gözlenen olguların MDBT görüntüleri ayrı kaydedildi. Çalışma verileri istatistiksel (SPSS 21 programında) olarak analiz edildi. Bulgular: 200 vakanın %91'inde normal TC anatomisi, % 9'unda ise TC varyasyonları izlenmiştir. AR (arteria renalis) de; sağ taraf çift sol tarafta tek renal arter varlığı %10.5 ile en sık varyasyon olarak görülmüştür. AMS'dan çıkan replase sağ hepatik arter varlığı sadece bir hastada tespit edilmiştir. AMI'da varyasyon izlenmemiştir. İncelenen arterlerin vertebra çıkış seviyelerinin genelinde cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. AA'in dallarını verdiği seviyelerdeki çap ölçümlerinde ve bu dalların çıkış yerlerinin birbirlerine olan mesafelerinde, cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Tüm bu sonuçlar, literatürlerdeki çalışma sonuçları ile karşılaştırılarak tartışılmıştır. Sonuç: Mezenterik ve renal arteriyel varyasyonların farkında olunması, kolon, rectum, hepatobiliyer, pankreatik hastalıklarda ve renal tranplantasyonlarda hayati önem taşır ve bu arterlerin vertebra seviyeleri, çap ve mesafe ölçümleri radyolog ve cerrahlara büyük kolaylıklar sağlar. Çalışmamızın daha önceki literatürlerin yenilenmesine, desteklenmesine ve anatomiye katkıda bulunacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Examination Of The Main Branches Of Aorta Abdominalis With Multidetector Computed Tomography Angıography Introduction and aim: Renal and mesenteric arterial variations are encountered quite frequently in the community, and the remembering those variations is very crucial in surgical procedures and imaging. Therefore, we aimed both to examine the main branches of aorta abdominalis (AA) and to evaluate the gender difference through some measurements. Materials and Methods: In our retrospective study, multidetector computed tomography (MDCT) angiography images of 200 subjects (61 female, 139 male) aged 18-97 years was used. Abdominal aorta and its branches including celiac trunk (TC), superior mesenteric artery (AMS), right renal artery (ARD), left renal artery (ARS), inferior mesenteric artery (AMI) were examined. MDCT images of cases with structural variation in these arteries were recorded separately. The study data were analyzed statistically using SPSS 21 Program. Results: Normal TC anatomy was observed in 91% of the 200 cases and TC variations were observed in 9% of the cases. The situation in terms of renal artery is: the presence of RA is double at right side but single at left side. And this type of variation is seen by us as the most common variation (10.5%). The presence of a displaced right hepatic artery originating from AMS was detected in only one patient. No variation in AMI was observed. When the arteries were examined according to the vertebral levels, no significant difference was observed between the genders in general. A statistically significant difference was detected between the genders in terms of the diameters of AA at the levels where AA gave its branches and the distance of the origins of those branches of AA to each other. All of these results were compared with the results of the literature. Conclusion: Being aware of the variations of mesenteric and renal arteries is of vital importance in colon, rectum, hepatobiliary, pancreatic diseases and renal transplantations. And the vertebral levels of those arteries, measurements of their diameter and distance provide with great convenience in radiologists and surgeons. We believe that our study will contribute to the renewal and support to previous studies of literature and anatomy.