Terapötik rekreasyon aktivitelerinin hafif zihinsel engelli bireylerin ruhsal uyumları üzerine etkisi
The effects of therapeutic recreation activities on emotional adjustment of individuals with intellectual disabilities
- Tez No: 561579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ ERTÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Ruhsal Uyum, Terapötik Rekreasyon, Zihinsel Engelli, Game, Emotional Adjustment, Itellectual Disabilities, Therapeutic Recreation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu araştırmanın amacı araştırmacılar tarafından düzenlenen Terapötik Rekreasyon Aktivite Programının Hafif Zihinsel Engelli Çocukların Ruhsal Uyumları üzerine etkisini incelemektir. Araştırma, Konya ili milli eğitim bakanlığına bağlı Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulunda kayıtlı hafif zihinsel engelli zihinsel engelli okulunda gerçekleşmiştir. Çalışma Mart 2019-Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Çalışmaya düzenli katılan katılımcıların ebeveynleri deney grubunu (n=17), veri kaybı olanlar çıkarıldıktan sonra kalan ebeveynler (n=17) kontrol grubunu oluşturarak örneklem grubunu (n=34) oluşturmuştur. Araştırmacılar tarafından literatür bilgisi doğrultusunda geliştirilen demografik özellikleri ölçen Kişisel Bilgi Formu ve Gökler ve Öktem (1985) tarafından geliştirilen ve zihinsel engelli gruplar için kullanılan (Kaner ve ark 2012) Hacettepe Ruhsal Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 22 programında analiz edilmiştir. Grubun normal dağılım durumu Kolmogorov-Smirnov Z testine göre normal dağılım göstermediği belirlenmiştir. Bu sebeple non-parametrik testler yapılmıştır. Tanımlayıcı verilerde ortalama, sayı, yüzde kullanılacak olup; non parametrik test (Wilcoxon testi, Mann Whitney U testi) varsayımlarına göre karşılaştırmalı istatistikler yapılmıştır. Çalışma grubunda yer alan Hafif Zihinsel Engelli Adölesanlara toplamda 16 oturum olmak üzere haftada iki oturumdan oluşan ve her bir oturumu yaklaşık 1 saat süren Terapötik Rekreasyon içerikli Rekreasyonel Oyun Programı uygulanmıştır. Program araştırmacılar tarafından uygulanmıştır. Ruhsal Uyum Ölçeği Ölçümleri Deney ve Kontrol Gruplarının ön test son test karşılaştırılmasında deney grubunda Hacettepe Ruhsal Uyum Ölçeği (HRUÖ) toplam puan ve alt boyutlarında anlamlı bir farklılık yoktur (p>0.05). Ancak HRUÖ toplam puan ve alt boyutlarının puan ortalamalarında azalma gözlemlenmiştir. Bu durum iyileşmeyi belirtmektedir. Kontrol grubu HRUÖ ön test-son test puan ortalamalarında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir (p>0.05). Hacettepe Ruhsal Uyum Ölçeği toplam ve alt boyutlarında deney ve kontrol grubu arasında son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık yoktur (p>0.05) ancak deney grubundaki HRUÖ puan ortalamalarındaki azalmanın kontrol grubuna göre de azalan bir fark olduğu gözlemlenmiştir. Uygulanan Terapötik Rekreasyon aktivitelerinin 16 oturum olarak yeterli olmadığı ve daha uzun süreli programların ancak Ruhsal Uyum Davranış sorunlarını çözebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of Therapeutic Recreation Activities on Emotional Adjustment of Adolescents With Intellactual Disabilities. The research was carried out at Meram Melike Hatun Special Education Vocational School in Konya. The study took place between March 2019 and May 2019. The parents of the participants who participated in the study consisted of the experimental group (n = 17) and the remaining parents (n = 17) formed the control group and the sample group (n = 34). The personal information form which measures demographic characteristics developed by the researchers according to the literature, and Hacettepe Emotional Adjustment Scale (Gökler and Öktem, 2985; Kaner et al, 2012) were used. Data were analyzed in SPSS 22 program. According to Kolmogorov-Smirnov Z test, sample group was not normal. For this reason, non-parametric tests were performed. In descriptive data, the mean, number, percentage will be used; Comparative statistics were made according to the assumptions of non-parametric test (Wilcoxon test, Mann Whitney U test). Therapeutic Recreation Activities was applied as total of 16 sessions, consisting of two sessions per week and each session lasting about 1 hour. The program was implemented by researcher. There was no significant difference between the posttest mean scores of experimental and control groups in the total and sub-dimensions of Hacettepe Emotional Adjustment Scale (p> 0.05). Hacettepe Emotional Adjustment Scale Measurements in the experimental group, there was no significant difference in the total scores and sub-dimensions of the Hacettepe Emotional Adjustment Scale (p> 0.05). There was no significant difference in the control group at the same time (p> 0.05). It can be said that the Therapeutic Recreation Activities is not sufficient in 16 sessions and the longer-term programs can only solve the problems of emotional adjustments.