Adolesanların fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesinde algılanan ebeveyn tutumu ve sosyal desteğin rolü
The Role of Perceived Parenting Style and Social Support in Physical Activity Level of Adolescents
- Tez No: 561591
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE HÜLYA AŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn tutumu, sosyal destek, fiziksel aktivite
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı; adolesanların fiziksel aktivite düzeylerinin yordanmasında algılanan ebeveyn tutumu ve algılanan ebeveyn sosyal desteğinin rolünü incelmektedir. Çalışma ayrıca, algılanan ebeveyn tutumu, fiziksel aktivite için algılanan ebeveyn sosyal desteğinin ve fiziksel aktivite düzeyinin spor yapma durumu ve cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmayı da amaçlamaktadır. Fiziksel aktivite düzeyinin ebeveyn tutum stillerine göre incelenmesi de çalışmanın amaçlarındandır. Çalışmanın örneklemini İstanbul ilinden uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiş 199 kız (Xyaş= 12.39 ± 1.10), 184 erkek (Xyaş= 12.60 ± 1.07), toplam 383 (Xyaş= 12.49 ± 1.09) adolesan oluşturmuştur. Katılımcılara kişisel bilgi formu, Fiziksrl Aktivite için Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Anne -baba Tutum Ölçeği ve Fiziksel Aktivite Anketi uygulanmıştır. Katılımcıların spor yapma durumu ve cinsiyet değişkenlerine göre algılanan ebeveyn tutumu, algılanan sosyal destek ve fiziksel aktivite düzeylerinde fark olup olmadığını belirlemek amacıyla bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Adolesanların algıladıkları ebeveyn tutumu ve sosyal desteğin fiziksel aktivite düzeylerinin yordayıcısı olup olmadığının belirlenmesi için ise hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Ebeveyn tutum stillerine göre fiziksel aktivite düzeyindeki farkı belirlemek için de tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Yapılan hiyerarşik regresyon analizi sonuçları, ebeveynden algılanan sosyal desteğin fiziksel aktivite düzeyinin kızlarda %3'ünü erkeklerde %9'unu açıkladığını ortaya koymuştur. Adolesan kızlarda anneden algılanan sosyal destek, adolesan erkeklerde ise babadan algılanan sosyal destek ile fiziksel aktivite düzeyi (sırası ile β=0.31, β= 0.32; p0.05). Spor yapma durumuna göre incelendiğinde, adolesanların fiziksel aktivite düzeylerinde anlamlı fark yok iken (p>0.05); fiziksel aktivite için ebeveynden algılanan sosyal destekte fark vardır ve bu fark cinsiyetlere göre değişmektedir. Adolesan kız ve erkeklerin algıladıkları ebeveyn tutumunun spor yapma durumuna göre karşılaştırılması sonucu kızlarda istatiksel olarak anlamlı bir fark yokken (p>0.05) spor yapan ve spor yapmayan erkek adolesanların algılanan ebeveyn tutumunda fark bulunmuştur (p0.05) ihmalkar ebeveyn tutumuna sahip grupta yer alan adolesan erkeklerin fiziksel aktivite ortalamalarının otokrat ebeveyn tutumuna sahip gruptaki erkek adolesanlardan daha yüksek olduğu bulunmuştur. Araştırma sonucunda adolesan kızlarda anneden algılanan sosyal destek, adolesan erkeklerde ise babadan algılanan sosyal destek arttıkça fiziksel aktivite düzeyinin arttırdığı görülmüştür. Ebeveynlerin denetleme tutumu arttıkça, kız ve erkek adolesanların fiziksel aktivite düzeyinin azaldığı tespit edilmiştir. Adolesanların cinsiyeti, fiziksel aktivite ve ebeveynlerinden algıladıkları denetimi etkilemektedir. Lisanslı spor yapma ise adolesanların algıladıkları sosyal destek düzeyini ve erkeklerde ebeveynden algılanan özerkliği etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the role of perceived parenting style and social support in physical activity levels among adolescents. The study also aimed to examine perceived parenting style, perceived social support and physical activity with regard to sex and sport participation. The differences in physical activity level of adoelescents with regard to parenting style category was also investigated. One hundred ninty nine girls (Mage=12.39±1.10 year) and 184 boys (Mage=12.60±1.07 year), a total of 383 adolescents (Mage=12.49±1.09 year) who were selected with convenient sampling voluntarily participated in this study. Personal Information Form, The Perception of Social Support Scale for Physical Actvity, Parenting Style Scale and Weekly Physical Activity Checklist were administered to all participants. Hierarchical regression analysis was used to determine the role of perceived parenting style and social support in physical activity. Hierarchical regression analysis indicated that the perceived social support explained the 3% of physical activity for girls and 9% of physical activity for boys. The perceived social support from mother for girls and social support from father for boys was significantly and positively related with physical activity level (respectively β=0.31, β=0.32; p0.05). Analysis revealed no significant differences in physical activity level with regard to sport participation.