Analysis of the shape and size variation in surge tanks- case study: Birecik Dam
Denge bacalarının şekil ve büyüklüğünün varyasyon analizi - vaka çalışması: Birecik Barajı
  1. Tez No: 561617
  2. Yazar: ERHAN ÖZBİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAZEN KAVVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su Şebekesi, Su Darbesi, Denge Bacası, Optimizasyon, Flownet, Water hammer, Surge Tank, Optimization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Su iletim yapılarında karşılaşılan herhangi bir problemin günlük yaşamda rahatsızlığa, fabrikalarda arızaya ve diğer istenmeyen sonuçlara neden olması muhtemeldir. Bir boru ağının hasar görmesinin ana nedenlerinden biri, su darbesi olayının meydana gelmesidir. Su hattının ani kapanması veya yüksek su basıncı bu gibi olaylara neden olabilir. Ancak, etkisini en aza indirmenin birçok yolu vardır. Özellikle büyük yapılarda sıkça kullanılan akış ağları için bir dengeleme deposunun yapımı bu sorunun en etkili çözümü olup, bu konuda kapsamlı bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırma, denge bacası modellerini sınıflandırmayı, proje koşullarına göre kullanıldığında durum / durumları analiz etmeyi amaçlamıştır. Ayrıca, Türkiyede bulunan Birecik Barajının tünelindeki akış üzerine bir çalışma yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı, mühendislerin, yapacakları projelerde en uygun model ve büyüklükteki denge bacasını seçmede yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
Any problem encountered in water conveyance structures is likely to cause discomfort in the daily life, malfunction in factories and other unwanted consequences. One of the main reasons for the damage of a pipe net is the occurrence of water hammer event. A sudden closure of the water line or high water pressure can cause such events. However, there are many ways to mimize its influence. An extensive research has been made on the most influential cure to this problem, which is the construction of a surge tank, particularly for those flow nets that are frequently used in relatively large structures. This investigation aims mainly to classify the commonly used models of surge tanks, analyse the case/s when it is used according to the circumstances of the project. In addition, a case study is performed on the flow in a tunnel in Birecik Dam in Turkey. This research aim to help engineers be easily guided to the proper surge tank regarding its model and size that best fits the conditions of the project in concern.