Para politikası çerçevesinde rezerv opsiyon mekanizması ve katsayısının analizi: TCMB örneği
The analysis of reserve option mechanism and coefficient in theframework of monetary policy: Example of the TCMB
- Tez No: 561757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜZEYİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Monetary Policy, Monetary Policy İnstruments, Reserve Requirements, Reserve Option Mechanism, Reserve Option Coefficient
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Rezerv Opsiyonu Mekanizması (ROM), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ana amacı fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarı da kapsayacak şekilde Türkiye için geliştirdiği bir para politikası aracı olup, zorunlu karşılıklarla bağlantılı bir şekilde uygulama alanı bulunmaktadır. Rom uygulama alanı olarak tek bir araç gibi görünse de ekonomide enflasyon, döviz kuru, sermaye akımları gibi birçok değişken üzerinde etkiye sahiptir. Bu çalışmada Rezerv Opsiyonu Mekanizması (ROM) ve Rezerv Opsiyonu Katsayısı (ROK)'un Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz rezervlerindeki değişim, üretici ve tüketici enflasyon oranları, enflasyon belirsizliği ve döviz kurunda meydana gelen dalgalanmalar üzerindeki etkisi vektör otoregresyon modeli ile otoregresif koşullu değişen varyans modellerinden yararlanarak analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda ROM'da meydana gelen değişme bir standart hatalık şok karşısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz rezervlerindeki değişimin iki ay boyunca pozitif olarak tepki verdiği, TÜFE ve ÜFE bazlı enflasyon oranlarının birbirine benzer tepkiler verip, iki ay boyunca düşük düzeyde negatif tepki verdiği, daha sonra bu tepkinin anlamsız hale geldiği sonucuna ulaşılmıştır. Benzer şekilde, ROM'da meydana gelen artış karşısında iki yıllık tahvil faiz oranın verdiği tepki de iki ay boyunca negatif olduğu ve daha sonra bu tepkinin de anlamsız hale geldiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler : Para Politikası, Para Politikası Araçları, Zorunlu Karşılıklar, Rezerv Opsiyonu Mekanizması, Rezerv Opsiyonu Katsayısı.
Özet (Çeviri)
Reserve Option Mechanism (ROM), the Central Bank of Turkey's main objective of price stability as well as financial stability also is a monetary policy tool developed way to Turkey to cover, somehow it has space applications relating to reserve requirements. Although Rom seems to be a single vehicle as its application area, it has an effect on many variables such as inflation, exchange rate and capital flows in the economy. In this study, Reserve Option Mechanism (ROM), and the Reserve Option Coefficient (ROK) 's change in Turkey's Central Bank foreign exchange reserves, producer and consumer inflation rates, inflation and uncertainty of the exchange rate in effect on the fluctuations occurring vector autoregression model with autoregressive conditional of varying variance model has been analyzed. The result of the analysis, the rum in the face of a standard ~ error shock occurring Turkey's Central Bank's foreign exchange that gave positive response for two months, the change in reserves, as well as the Consumer Price Index and Producer Price Index based for two months but gave similar responses to the inflation rate a low level of negative response was observed. However, it was concluded that this reaction became meaningless. Similarly, in response to the increase in ROM, the response of the two-year bond interest rate was negative for two months and then this reaction became meaningless.