Çeşitli karaciğer hastalıklarında Silybum marianum (L.) Gaertner (Meryemana dikeni) etkisinin incelenmesi
Investigation of Silybum marianum (L.) Gaertner (Milk thistle) effect on various liver diseases
  1. Tez No: 561989
  2. Yazar: EMEL OĞLAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN İREM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer Hastalıkları, Silybum marianum, Silimarin, Liver Diseases, Silybum marianum, Silymarin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Karaciğer vücudumuzun metabolik açıdan en karmaşık ve en büyük solid organıdır. Karaciğerin; kan dolaşımında, kanın toksik maddelerden arındırılmasında, safra oluşumunda, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında, çeşitli vitaminlerin depolanmasında ve çeşitli hematolojik fonksiyonlarda büyük bir rolü vardır. Karaciğer hastalıkları çok çeşitli ve yaygın bir hastalık grubudur. Son yıllarda, obezite ve diyabet gibi kronik hastalıkların hızla artış göstermesi çeşitli karaciğer hastalıklarının da prevalansını paralel olarak arttırmaktadır. Tez çalışmamızda yaklaşık 2000 yıldır tıbbi drog olarak kullanılan Silybum marianum bitkisinin ve bu bitkiden elde edilen preparatların çeşitli karaciğer hastalıklarındaki etkisi, yapılmış in vitro, in vivo ve klinik çalışmalardan yola çıkılarak incelenmiştir. Bu tez çalışmasındaki amacımız özellikle bir eksiklik olarak gördüğümüz sağlık profesyonellerine Silybum marianum bitkisini tanıtmak, bitkinin karaciğer hastalıkları üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerini klinik çalışmalarla destekleyip ortaya koymaktır. Silybum marianum ve bileşenlerinin kullanımı karaciğer hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi için umut vaat etmektedir. Ancak bitkinin potansiyel etkisini değerlendirmek için iyi tasarlanmış klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Liver is the most complex and metabolic solid organ of our body. The Liver has a great role in; blood circulation, purification of toxic substances from blood, bile formation, carbohydrate, protein and fat metabolism, storage of various vitamins and various hematological functions. Liver diseases are a very diverse and common disease group. In recent years, the rapid increase of chronic diseases such as obesity and diabetes increases the prevalence of various liver diseases correspondingly. In our study, the effect of Silybum marianum which is used as a medicinal drug for 2000 years and the preparations obtained from this plant on various liver diseases has been investigated in the light of in vitro, in vivo and clinical studies. The aim of this study is to introduce Silybum marianum to health professionals, which we see as a deficiency, and to support and reveal the positive or negative effects of the plant on liver diseases through clinical studies. The use of Silybum marianum and its components are promising for the prevention and treatment of liver diseases. However, well-designed clinical trials are needed to assess the potential effect of the plant.