Alakart restoranların iç mekan tasarımında ergonomik ilkelerin değerlendirilmesi
Evaluation of ergonomic principles in interior design of A la carte restaurants
- Tez No: 562029
- Danışmanlar: DOÇ. CEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İç mekan, Tasarım, Ergonomi, Restoran kavramı, Alakart restoran tasarımı, Interior space, Design, Ergonomics, Restaurant concept, A la carte restaurant design
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
İnsanların yaşam tarzının değişmesi ve gelirlerinin artması ile birlikte restoranlarda yemek yeme kültürünün geliştiği bilinmektedir. Günümüzde insanlar vakit tasarrufu yapmak, sosyalleşmek, keyifli, eğlenceli zaman geçirmek gibi farklı amaçlarla restoranlarda yemek yemeyi tercih etmektedir. İç mekanda tasarım ve ergonomi bilimi ilişkisinin alakart restoranlarda çalışan insanlar ve müşteriler açısından değerlendirilmesi bu çalışmanın temel amacı olarak belirlenmiştir. Araştırmada örnek tasarımların literatür taramasıyla elde edilen bilgilerle incelenmesi ve yorumlanmasıyla ilerleme kaydedilmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre alakart restoran tasarımında yerleşim, konsept, renk seçimi, aydınlatma, havalandırma-iklimlendirme, akustik, bitki kullanımı, personelin giyimi, personel alan ve araç gereçleri tasarımı, mekanın temizliği gibi konulara dikkat edilmelidir. Farklı sosyo-ekonomik düzeylerde olan müşteriler ve çalışan kişiler açısından bu mekanların ele alınması farklı tasarım ve ergonomi konularını ortaya çıkarmaktadır. Alakart restoranların ana salonlarındaki hedeflenen servis kalitesi için çalışan kişilerin gereksinimleri ergonomik kriterlere göre düzenlenmelidir. Yemeklerin hazırlandığı mutfak alanlarının tasarımında ise fizyolojik ve psikolojik beklentilerin hayati önem taşıdığı bilinmektedir. Alakart servis yapan restoranlarda müşteriler açısından restoranın tercih edilmesini sağlayacak iç mekan özelliklerinin neler olması gerektiği araştırma içeriğinde açıklanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre alakart restoran tasarımın her aşamasında mekan ve kullanıcı ilişkisinin doğru sonuçlar ortaya çıkarması, ergonomi biliminin farklı disiplinlerle birlikte ele alınmasıyla gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
As people's life style change and earnings increase cultural choice of eating at restaurants have improved is a well-known fact. Nowadays, people for such reasons: save time, socialize, enjoy and have fun prefer eating at the restaurants. Relation between the interior design and ergonomics science to A la Carte Restaurants evaluated by employees and customers made primary purpose of this research. In the research, progress has been made by examining and interpreting the sample designs with the information obtained from the literature review. As an outcome A la Carte Restaurant design, settlement, concept, color choice, lighting, air conditioning, acoustic, use of plants, employee uniforms, employee work area and appliance planning, and cleanliness of the space subjects evaluated and taken in consideration. Distinct socioeconomics levels between the customers and employees, handling these interior spaces resulted in different design and ergonomic subjects to come out. In the Al la Carte restaurant space main halls target highest quality level of service and needs of the service staff arranged based on socio ergonomics criteria. In the kitchen space design where all the food is prepared physiological and psychological factors are significantly important as known. Service offered in the A la Carte restaurants choice of customers and what should be the interior space features also explained in this research. As a result of this work the A la Carte Restaurant all designing stages to bring out correct correlation results between the space and its users can be handled by combination of different disciplines with the ergonomic science's discipline.