Metal talaşı atıklarının kuyumculuk ve takı sektöründe değerlendirebilirliğinin araştırılması
Investigation of the evaluation of metal shaving waste in jewelery and jewelry sector
  1. Tez No: 562119
  2. Yazar: MERVE ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE BENKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır Talaşı, Alüminyum Talaşı, Geri dönüşüm, Copper Shavings, Aluminum Shavings, Recycling
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Metalurjisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Globalleşen dünyada hızla gelişen sanayileşme ve şehirleşmenin etkisiyle birlikte kaynaklar bilinçsizce kullanılmakta, kullanılan kaynakların tüketimi sonucunda atıklar oluşmaktadır. Önceden toplanıp kullanılmış olan materyallerin tekrardan işlenmesi ve kullanılması olan geri dönüşüm, uzun vadede günümüz dünyasında önemli yer tutmaktadır. Gelişmekte olan büyüyen ve kalkınan ülkelerin en büyük problemleri arasında görülen atıkların ülke ekonomisine geri kazandırılması gerekmektedir. Bu atıkların önemli bir kısmı ise metal sektöründen kaynaklanmaktadır. Metal sektörünün çeşitli faaliyetleri sonucu ortaya çıkan metal atıklarının, kaynağında azaltılması, tekrar kullanılabilirliğinin sağlanması konularında sektöre yol gösterici olunması gerekmektedir. Metal Talaşı Atıklarının kuyumculuk ve takı sektöründe değerlendirebilirliğinin araştırılması konulu yüksek lisans tezinde göze çarpan en önemli amaç ülkemizde büyük bir problem oluşturan demir dışı metal talaşı atıklarının takı sektöründe değerlendirilmesini sağlamaktır. Yukarıdaki amaç doğrultusunda yapılan bu yüksek lisans tezi sonucunda elde edilmiş olan verilerin ışığında metal talaşı atıkların geri kazanımı konusunda sektöre farklı bir bakış açısı kazandıracak tarzda alüminyum ve bakır talaşlarının değerlendirilmesine yönelik 2 farklı alternatif yol ortaya konulmuş ve bu iki yöntem ile elde edilen bakır ve alüminyum metallerinin eriyik halde dökümü sayesinde takı sektöründe kullanılabilecek yeni bir alaşım elde edilmiştir. 2019, 91 sayfa
Özet (Çeviri)
With the effect of rapidly developing industrialization and urbanization in the globalizing world, resources are used unconsciously and wastes are generated as a result of consuming the resources used. Recycling, which is the recycling and reuse of previously collected and used materials, has an important place in today's world in the long term. Wastes, which are among the biggest problems of developing and developing countries, need to be recycled to the national economy. A significant portion of these wastes originate from the metal sector. It is necessary to guide the sector in terms of reducing metal wastes resulting from various activities of the metal sector at the source and ensuring their reusability. The most important aim that stands out in the master thesis on Investigation of the Evaluability of Metal Sawdust Wastes in Jewelery and Jewelry Sector is to provide the evaluation of non-ferrous metal sawdust wastes which constitute a big problem in our country. In the light of the data obtained as a result of this master thesis made in line with the above aim, two alternative ways for the evaluation of aluminum and copper shavings have been put forward in order to give a different perspective to the recovery of metal shavings wastes. A new alloy which can be used in the jewelry sector is obtained by melt casting. 2019, 91 pages