Removal of chromium, copper and arsenic from CCA-treated sawdustusing California red worm (Eisenia fetida)
CCA ile emprenyeli odun örneklerinden bakır, krom ve arseniğinuzaklaştırılmasında kırmızı Kalifornia solucanı (Eisenia fetida) kullanılması
  1. Tez No: 542608
  2. Yazar: ABDUL RAFIQ MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DERYA GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyo-remidasyon, CCA, ICP-MS analizi, Kırmızı Kalifornia solucanı, Remidasyon, Sarıçam, İnek gübresi, Suda bekletilmiş talaşı Suda bekletilmemiş, 40 meş, 60 meş, Bioaccumulation factor, California red worm, CCA, Cow dung, Yellow pine, ICP-MS analysis, Soaked sawdust, Unsoaked sawdust, 40 mesh, 60 mesh
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orman Biyolojisi ve Odun Koruma Tekn. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, atıl halde CCA ile emprenyeli sarıçam (Pinus sylvesteris) tel direkleri Kırmızı Kalifornia solucanı (Eisenia fetida) kullanılarak bakır, krom ve arseniğin odundan uzaklaştırılmasına çalışılmıştır. CCA ile emprenyeli odun atıklarının ve inek gübresinden oluşan kompostun münferit veya oransal karışımlarının Kırmızı Kaliforniya solucanın çoğalmasına, gelişmesine ve toplam biokütle değişimine etkisi ve atıl hale gelen CCA ile emprenyeli tel direklerinde bakır, krom ve arseniğin şimdiye kadar hiç uygulanmayan yeni bir remidasyon yöntemiyle (Kırmızı Kalifornia solucanı kullanılarak) uzaklaştırılma miktarı tespit edilmiştir. Besin ortamı ve Kırmızı Kaliforniya solucanı ICP-MS analizlerine tabi tutulmuştur. Kırmızı Kalifornia solucanı 12 haftalık bir süre boyunca CCA ile emprenye edilmiş sarıçam odun tozu ile inek gübresinden oluşan bir karışımdan elde edilen besin ortamına maruz bırakıldı. CCA ile emprenyeli odun atıklarının ve inek gübresinden oluşan kompostun CCA oranı arttıkça solucan sayısı ve toplam biyokütlesi zamanla azaldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, kompostların CCA miktarıda azalma olduğu belirtilmiştir. Çalışma sonunda değerlendirilen metal bioakümülasyon faktörü solucan dokularında en yüksek birikmiş ağır metal arsenik olmuştur ve ardından sırasıyla krom ve bakırı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In testing for the efficacy of earthworms capability to remove heavy metals from wood protected with chromated copper arsenate (CCA) chemical wood preservative, California red worm Eisenia fetida was exposed to substrate made from a mixture of cow dung and wood sawdust from yellow pine (Pinus sylvesteris) CCA-treated utility pole. The period of exposure of the experiment spanned for twelve weeks. The study was done to ascertain the effects of substrate on the reproduction and total growth development of earthworms Eisenia fetida. Also, the new remediation methodology of using earthworm species to remove heavy metals from CCA-treated wood was tested to determine the amount of heavy metals extracted by Eisenia fetida. The results from ICP-MS analysis at the end of the exposure showed that the percentage removal of CCA heavy metals by earthworms from substrates with respect to the treatment levels and particle sizes of substrate was 52%, 50% and 49% for As, Cr and Cu respectively at treatment level T2 for As and T1 for both Cr and Cu. Arsenic was accumulated from substrate with unsoaked sawdust of 40 mesh while chromium and copper were accumulated from substrate with soaked sawdust of 60 and 40 mesh respectively. The metal bioaccumulation factor (BAF) which showed the inherent amount of heavy metals in tissues of earthworms was evaluated at the end of the experiment. It was revealed that arsenic (As) had the highest bioaccumulated heavy metal in tissues of Eisenia fetida followed by copper (Cu) and chromium (Cr). The population build-up and collective weight gained by earthworms was declined by treatment levels with high amount of CCA-treated sawdust (T3 and T4) as the period of exposure prolonged although substantial growth rate was attained at substrate level T2.