Sınıf öğretmenleri ve ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuma-anlama düzeyleri ve eleştirel düşünme becerilerinin incelenmesi
Examination of reading-understanding levels and critical thinking skills of primary school teachers and primary school 4th grade students
- Tez No: 562150
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma-Anlama, Eleştirel Düşünme Becerileri, İlkokul 4. Sınıf Öğrencileri, Sınıf Öğretmenleri, Reading-Comprehension, Critical Thinking Skills, Primary School 4th Grade Students, Primary School Teachers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Eğitim öğretimde önemli bir yer tutan eleştirel düşünme becerilerinin gelişiminde okuma-anlama önemli bir yer tutmaktadır. Bu minvalden hareketle hazırlanan çalışmanın temel amacı“ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuma-anlama düzeyleri ve eleştirel düşünme becerilerinin incelenmesi ve sınıf öğretmenlerinin okuma-anlama ile eleştirel düşünme becerilerine yönelik görüşlerinin değerlendirilmesidir. Okuma-anlama düzeyleri öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerine ne derecede ve ne şekilde etkide bulunmaktadır temel problem cümlesinden hareketle hazırlanan çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılarak, nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışmada ayrıca, nicel araştırma tekniklerinden ”betimsel analiz yöntemi“, ”karşılaştırmalı yöntem“, ”tarama modeli“ ve ”ilişkisel tarama modelinden“ faydalanılmıştır. Araştırma Karaman il merkezinde öğrenim gören 614 ilkokul 4. sınıf öğrencisi ve Karaman il merkezinde görev yapan 24 sınıf öğretmenine yönelik gerçekleştirilmiştir. Araştırmalardan elde edilen bulgu ve sonuçlar dikkate alındığında araştırmaya dâhil edilen öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerinin yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin eleştirel düşünme beceri alt ölçeklerinden sırasıyla ”analiz, öz düzenleme, çıkarım, yorumlama ve değerlendirme ölçeklerinde“ başarı düzeylerinin yüksek olduğu sonucu elde edilmiştir. Bunun yanında alt ölçeklerden, ”açıklama ölçeğinde" orta düzeyde başarı elde ettikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranla okuma-anlama başarı düzeyleri ve eleştirel düşünme becerilerinin daha yüksek olduğu; özel okulda öğrenim gören öğrencilerin, devlet okulunda öğrenim gören öğrencilere oranla eleştirel düşünme becerilerinin daha yüksek olduğu yönünde bir sonuç ortaya konulmuştur. Öğrencilerin anneleri ve babalarının eğitim düzeyi arttıkça, okuma-anlama başarı düzeylerinin ve eleştirel düşünme becerilerinin arttığı sonucu tespit edilmiştir. Öğrencilerin Türkçe dersi karne notları yükseldikçe, okuma-anlama düzeyleri ve eleştirel düşünme becerilerinin de arttığı; okuma alışkanlığı kazanmış öğrencilerin okuma-anlama testlerindeki başarı düzeyleri ve eleştirel düşünme becerilerinin daha yüksek olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin okuma-anlama başarı düzeyleri arttıkça, eleştirel düşünme beceri düzeylerinin yükseldiği diğer bir ifadeyle eleştirel düşüme becerileri yüksek olan öğrencilerin okuma anlama başarı düzeylerinin de yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Reading and comprehension levels play an important role to develop critical thinking skills having importance in education and training. The main purpose of this study is to examine reading-understanding levels and critical thinking skills of 4th grade students of primary school and to evaluate reading comprehension and critical thinking skills of primary school teachers' opinions. This study is based on the basic problematique“to what extent and how reading and understanding affect students' critical thinking skills”. Here, qualitative and quantitative research techniques have been used within a mixed research method. Qualitative research techniques are one of the semi-structured interview technique. Quantitative research techniques are one of“descriptive analysis method”,“comparative method”,“screening model”and“relational screening model”used under the study. The research has been carried out with 4th grade 614 students who study in Karaman City Center and with 24 primary school teachers who work in the center of Karaman Province. According to the findings and results obtained from the research, it is seen that the critical thinking skills of the students included in the research are high level. The results of the sub-scales of students' critical thinking skills are found to be high in the scales of“analysis, self-regulation, inference, interpretation, and evaluation”, respectively. In addition, it is determined that they had moderate success on the“explanation scale”from the subscales. As a result of the study, it is found that female students had higher reading-comprehension achievement levels and critical thinking skills than male students and that the students who study in private schools have higher critical thinking skills than students who study in public schools. The levels of reading and comprehension achievement and critical thinking skills of the students increase as long as the education level of the mothers and fathers of the students increase. According to the findings, their reading and comprehension levels and critical thinking skills increase as the students' grades in the Turkish course rises, and the students gaining the habit of reading have higher levels of achievement and critical thinking skills in reading comprehension tests. According to the study, as the reading-comprehension success levels of the students participating in the research increase, critical thinking skill levels increase, and the students with high critical thinking skills have higher reading and comprehension success levels.