İşsizlik ve büyüme ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship between unemployment and growth: The case of Turkey
  1. Tez No: 562213
  2. Yazar: FİKRİYE DİLARA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİCRAN SEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, İşsizlik, İstihdam, ARDL, Toda-Yomamato, Economic growth, Unemployment, Employment, ARDL, Toda-Yomamato
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Günümüzde gelişmiş ve azgelişmiş ülkelerin pek çoğunun karşılaştığı en önemli sorunlardan biri de işsizliktir. Aynı şekilde ekonomik büyüme de her ülkenin makro ekonomi politikası için önemli bir unsurdur. Bu nedenle Reel Gayrisafi Yurtiçi Hâsılanın artışı olarak ifade edilen büyüme oranı ve işgücü seviyesi ile istihdam seviyesi arasındaki fark olarak ifade edilen işsizlik kavramı, ekonomi için çok önemli iki değişken olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'de ekonomik büyüme ve işsizlik ilişkisini ortaya koymak amacıyla yapılan bu çalışmada, öncelikle ekonomik büyüme, istihdam ve işsizlik kavramsal açıdan ele alınmış; ardından her üç göstergenin G-20 ülkeleri ve Türkiye'de gösterdiği gelişim seyrine yer verilmiştir. Daha sonra ise büyüme-işsizlik ilişkisi teorik ve ampirik açıdan değerlendirilmiştir. Büyüme ve işsizlik ilişkisi 2005:Q1-2017:Q4 arasındaki dönem için üçer aylık veriler kullanılarak zaman serisine dayalı ekonometrik yöntemlerle analiz edilmiştir. Çalışmanın birinci aşamasında serilerin durağanlıkları birim kök testleriyle sınandıktan sonra iki serinin de düzeyde durağan olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İkinci aşamada sınır testi aracılığıyla ekonomik büyüme ve işsizlik arasında bir eş bütünleşme ilişkisi olduğu saptanmıştır. Üçüncü aşamada ARDL sonuçlarına göre büyüme oranı, işsizlik oranını uzun dönemde negatif yönlü olarak etkilemektedir. Sonuç“Okun Yasası”ile uyumludur. Son olarak, ekonomik büyüme ve işsizlik arasındaki nedensellik ilişkisinin belirlenmesi için Toda-Yomamato nedensellik analizi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Türkiye örneğinde ekonomik büyüme ve işsizlik arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, unemployment is one of the most important problems faced by many developed and underdeveloped countries. Similarly, economic growth is also an important factor for macroeconomic policy of each country. For this reason, the unemployment rate, which is expressed as the difference between growth rate and labor level and employment level, expressed as the increase of Real Gross Domestic Product, is seen as two important variables for the economy. Turkey in this study in order to reveal the relationship of economic growth and unemployment, primarily for economic growth, employment and unemployment was discussed in conceptual terms; Following the course of development are given every three indicators show the G-20 countries and in Turkey. Then, the relationship between growth and unemployment has been evaluated both theoretically and empirically. The relationship between growth and unemployment was analyzed by using time series based econometric methods by using quarterly data for 2005:Q1-2017: Q4 period. In the first stage of the study, it was concluded that the series were stationary at the level after the series were tested with stationary unit root tests. In the second stage, it was found that there was a cointegration relationship between economic growth and unemployment through border test. In the third phase, according to the ARDL results, the growth rate affects the unemployment rate negatively in the long term. The result is consistent with the“Okun Law”. Finally, Toda-Yomamato causality analysis was used to determine the causality relationship between economic growth and unemployment. According to the obtained results, between economic growth and unemployment in Turkey for example it is determined to be a bi-directional causality.