Sağlıklı ve riskli gebelerin eşlerinin mizah tarzlarının karşılaştırılması
Comparison of humor styles of the spouses of healthy and risky pregnant women
  1. Tez No: 562216
  2. Yazar: YUNUS EMRE SATIL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Erkek, Hamilelik Dönemi, Kadın Sağlığı, Mizah, Mizah Tarzı, Humor, Humor Style, Men, Pregnancy Period, Women's Health
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma, sağlıklı ve riskli gebelerin eşlerinin mizah tarzlarının karşılaştırılması amacıyla kesitsel çalışma olarak yapılmıştır. Çalışma, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları polikliniklerinde, Nisan-Temmuz 2017 tarihleri arasında bireylerle yüz yüze görüşülerek anket formu ve Mizah Tarzları Ölçeği aracılığıyla toplanarak gerçekleştirilmiştir. 177 sağlıklı ve 177 problemli gebeliği olan kadınların eşleri alınarak toplam 354 erkek araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Bu yöntemle sağlıklı ve sorunlu gebelik geçiren kadınların gebeliklerinin eşlerin mizah tarzına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan anket formunda 7 soru gebelerin demografik ve doğurganlık öyküsüne ve 7 soru gebe kadınların eşlerine yönelik toplamda 14 soru bulunmaktadır. Araştırma verilerinin analizi bilgisayarda SPSS 17 paket programında yapılmıştır. Katılımcıların çoğunluğunu 30-35 yaş grubunda, eğitim düzeyi lisans ve üzeri, serbest meslekle uğraşan ve kendini uyumlu olarak tanımlayan erkekler oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılar, katılımcı (sosyal) mizah ölçeğinden 38.57±8.16, kendini geliştirici mizah ölçeğinden 33.73±7.77, saldırgan mizah ölçeğinden 26.02±7.85 ve kendini yıkıcı mizah ölçeğinden 25.51±7.79 puan almışlardır. Çalışma da, mizah tarzı ölçeğinin“Katılımcı (Sosyal) mizah, kendini geliştirici mizah, saldırgan mizah”alt boyutlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Mizah tarzı ölçeğinin“Kendini yıkıcı mizah”alt boyutunda anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sağlıklı grupta gelir düzeyi yükseldikçe katılımcı (sosyal) mizah puan farkı artmıştır. Araştırmaya katılan erkeklerin eğitim seviyesi arttıkça kendini geliştirici mizah tarzı puan farklarının arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a cross-sectional study in order to compare the humor styles of the spouses of healthy and risky pregnant women. The study was conducted in Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital Gynecology clinics by meeting individuals face to face between April-July 2017 by means of questionnaire form and Humor Styles Scale. The sample of the study was 354 males who were taken from the spouses of 177 healthy and 177 problematic pregnancies. It is aimed to investigate the effect of women's healthy and problematic pregnancies on their partners' sense of humor. In the questionnaire prepared by the researcher, there are 14 questions, seven of which regarding the demographic and fertility history of pregnant women and 7 questions about their spouses. SPSS 17 software was used to analyze the research data. The majority of the participants consisted of 30-35 year-old men with education level bachelor and above, self-employed and the ones who define themselves as easy going. The participants scored 38.57 ± 8.16 on the participant (social) humor scale, 33.73 ± 7.77 on the self-improving humor scale, 26.02 ± 7.85 on the aggressive humor scale, and 25.51 ± 7.79 on the self-destructive humor scale. In the study, a significant difference was found in the“Participant (Social) humor, self-improving humor, aggressive humor”subscales of the humor style scale. No significant difference was observed in the“self-destructive humor”sub-dimension of the humor style scale. As the income level increased in the healthy group, the difference in participant (social) humor points increased. As the education level of the men participating in the study increased, it was determined that the difference of score in the self-improving humor style increased.