Investigation of catechol-o-methyltransferase (COMT) gene VAL158MET polymorphism in ovarian cancer
Yumurtalik kanserinde katekol-o-metiltransferaz (COMT) geni VAL158MET polimorfizminin araştirilmasi
- Tez No: 562215
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Polimorfizm, Katekol-O-Metiltransferaz, Katekol Östrojeni, Yumurtalık Kanseri, Polymorphism, Catechol-O-Methyltransferase, Catechol Estrogen, Ovarian Cancer
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yumurtalık kanseri dünyada yedinci önde gelen ölüm nedenidir ve kadınlar arasında en yaygın sekizinci kanserdir. Bütün jinekolojik kanserler arasında en yüksek ölüm oranına sahiptir. Yumurtalık kanseri olan hastalar için özellikle de hastalık ileri safhada teşhis edildiğinde prognozu kötüdür. Katekol-O-Metiltransferaz geninden sentezlenen COMT enzimi karsinojenik olan katekol östrojenlerini detoksifiye eder. Bu enzim metoksilasyon reaksiyonunu katalizleyerek 2-metoksi östradiol üretir. Bu metabolit, apoptozisi uyararak karsinojenezi baskılar. COMT geninde Val158Met polimorfizmi bu enzimin aktivitesinin azalmasına yol açarak karsinojenik katekol östrojenlerinin birikimine neden olur. Bu tez çalışmasında, yumurtalık kanseri riskini etkilediği düşünülen COMT Val158Met polimorfizmi ile hastalığın ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yumurtalık kanseri olan hasta grubu (n=47) ile kontrol grubu (n=47) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki grubun genotiplemesi gerçek zamanlı PZR ile belirlenmiş ve verilerin istatistiksel analizi SPSS programı kullanılarak gerçekleştirildi. Sonuçlarımıza göre, kontrol grubunda GG genotipi (homozigot yabani tip) 12 (% 25.5), GA genotipi (heterozigot tip) 22 (% 46.8), AA genotipi (homozigot varyant tip) 13 (% 27.7) bulundu. Hasta grubunda genotip dağılımı sırasıyla 17 (% 37.8), 19 (% 42.2) ve 9 (% 20) olarak tespit edildi. Hasta ve kontrol grubu arasında genotiplerle karşılaştırıldığında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p = 0.413). Bu çalışma, yumurtalık kanserinin klinik tedavisi için yeni bir yaklaşım sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Ovarian cancer is the seventh leading cause of death and is the eighth most common cancer among women. It has the highest mortality rate among all gynecological cancers. The prognosis of ovarian cancer is poor, especially when the disease is diagnosed at an advanced stage. The COMT enzyme synthesized from the Catechol-O-Methyltransferase (COMT) gene detoxifies the carcinogenic catechol estrogens. This enzyme catalyzes the methoxylation reaction to produce 2-methoxy estradiol. This metabolite induces apoptosis and suppresses carcinogenesis. In the COMT gene, the Val158Met polymorphism results in a decrease in the activity of this enzyme, resulting in the accumulation of carcinogenic catechol estrogens. This thesis study, it is aimed at examining the relationship of the disease with COMT Val158Met polymorphism which is thought to affect the risk of ovarian cancer. The two groups were seperated as a patient group with ovarian cancer (n = 47) and control group (n = 47). Genotyping of both groups was determined by Real-Time PCR, and the statistical analysis of the data was performed by SPSS program. According to our results, GG genotype (homozygote wild type) was found in 12 (25.5%), GA genotype (heterozygote type) in 22 (46.8%), AA genotype (homozygote variant type) in 13 (27.7%) in the control group statistically. In the patient group, genotype distributions were determined 17 (37.8%), 19 (42.2%) and 9 (20%) respectively. There was no significant relationship in comparison with genotypes between patient and control groups (p=0.413). This study could provide a novel approach for the clinical treatment of ovarian cancer.