İtalya ve Türkiye'de göçmen kaçakçılığı
Migrant smuggling in Italy and Turkey
- Tez No: 562312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arama Kurtarma Operasyonları, Göç, Göçmen Kaçakçılığı, İtalya, Türkiye, Yasadışı Göç, Illegal Migrants, Italy, Migrant Smuggling, Migration, Search and Rescue Operations, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Politikaları ve Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Göç, en basit tanımıyla insanların yer değiştirme hareketidir. Göçün bir çeşidi olan uluslararası göç olgusu son zamanlarda gündemde olan göç konularının başında gelmektedir. Zira uluslararası göçmen sayısı son yıllarda şimdiye kadar hiç olmadığı kadar yüksek sayıya ulaşmıştır. Uluslararası göçün yasadışı çeşidi olan göçmen kaçakçılığı konusu da son yıllarda medyada geniş bir şekilde yankı uyandırmıştır. Bu çalışma göçmen kaçakçılığı konusunu Akdeniz ve Ege üzerinde deniz yoluyla gerçekleşen kaçakçılık özelinde incelemektedir. Özellikle son yıllarda Akdeniz ve Ege'de meydana gelen Aylan bebek gibi ölümler, konunun akademik araştırılmasının göçmen mağduriyeti açısından gerekliliğini belirtmektedir. İtalya, deniz yoluyla göçmen kaçakçılığı açısından Avrupa'da en fazla sorunla karşılaşan ülke konumundadır. Zira Avrupa'ya deniz yoluyla ulaşan 3 büyük göçmen kaçakçılığı rotası içerisinde en fazla ölüm oranına sahip olan ülke İtalya'dır. İtalya'da göçmen kaçakçılığını engellemek adına; Avrupa Birliği (FRONTEX'le), İtalya hükümeti ve bazı Sivil Toplum Kuruluşları faaliyet göstermektedir. Bununla birlikte, tüm bu çalışmalara rağmen ölüm oranları azalmamakta ve mağduriyetler yaşanmaya devam etmektedir. Türkiye, deniz yoluyla göçmen kaçakçılığı noktasında İtalya kadar eski bir tarihe sahip değildir. Türkiye transit noktada bulunmasıyla, deniz yoluyla göçmen kaçakçılığı açısından Avrupa için çok önemli bir konuma sahiptir. Türkiye'de 2000'li yıllarda başlayan kaçakçılık serüveni 2006 yıllarda artmaya başlamış ve 2009 yılında maksimum seviyeye ulaşmıştır. Ardından 2010 yılında operasyonların başlaması ve sonrasında geri kabul anlaşmasıyla beraber düşme eğilimine girmiştir. Bu araştırmanın amacı, göçmen kaçakçılığı kavramını İtalya ve Türkiye özelinde, iki ülkenin kaçakçılıkla ilgili tarihi, hukuki, siyasi durumlarını karşılaştırmalı inceleyerek iki ülkeye gerçekleştirilen göçmen kaçakçılığı rotalarına ayrıntılı bakarak, İtalya ve Türkiye'nin bölgede hem devlet hem de Sivil Toplum Kuruluşları eliyle yürütmüş oldukları faaliyetin göçmen mağduriyetlerini ne şekilde etkilediğini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Migration is basically a movement of displacement. International migration phenomenon as one of the types of migration and is one of the main migration issues lately. Yet, the number of international migrants has reached more than ever in recent years. The issue of migrant smuggling which is an illegal type of international migration has wide spreaded in media coverage in recent years. This study analyzes the issue of migrant smuggling in terms of smuggling by sea on the Mediterranean and Aegean water. Especially death occurred in recent years in the Mediterranean and Aegean sea such as Aylan Kurdi story indicates for an academic investigation of the subject in terms of migrant victimization. Italy is the country with the highest number of problems in Europe in terms of migrant smuggling by sea. Yet, Italy is the highest mortality rate country in three major migrant smuggling routes to Europe by sea. In order to prevent migrant smuggling in Italy, the European Union (with FRONTEX), the Italian government and some Non- Governmental Organisations are being active. However, despite all these operations, mortality rate does not decrease and victimization continues to be experienced. Turkey does not have a long history as Italy in terms of migrant smuggling by sea. Turkey, has a very crucial position for Europe, as it a transit point for the migrant smuggling by sea. The smuggling adventure in Turkey that started in 2000s then increased in 2006s and reached its maximum level in 2009. Then in 2010, it started to decrease when operation took place and after the readmission agreement. The aim of this study is to analyze the migrant smuggling concept in Itay and Turkey in particular, in terms of historical, legal and political comparison, looking at the details of migrant smuggling routes of two countries and researching on how it has affected the migrant victimization of those activities that has undertaken by Italian and Turkish government and some Non-Governmental Organisations in the region.