Sosyal bilgiler öğretmenlerinin web pedagojik içerik bilgilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of social studies teacher's web pedagogical content knowledge regarding some variables
  1. Tez No: 562407
  2. Yazar: OZAN KURTDİŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER SÜMBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web pedagojisi, genel web bilgisi, web iletişim bilgisi, web alan bilgisi, web pedagojik alan bilgisi, Web pedagogy, general web knowledge, web contact information, web space knowledge, web pedagogical content knowledge
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Teknoloji çağının önemli unsurlarından olan İnternet ve web araçları eğitimde giderek kendisine daha fazla yer bulmaktadır. Yaşanan bu dönüşüme paralel olarak eğitimcilerin de web pedagojik yetkinlikleri önem arz etmektedir. Bu araştırmada, sosyal bilgiler öğretmenlerinin web pedagojik içerik bilgi düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi amacıyla tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma grubunu kamuda ve özel eğitim kurumlarında çalışmakta olan yaklaşık 50.000 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi, ülkemizin farklı bölgelerinde çalışan 641 sosyal bilgiler öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan ölçeğin birinci bölümünde sosyal bilgiler öğretmenlerinin kişisel bilgileri; ikinci bölümde Genel Web Bilgisi Değerlendirmesine ilişkin maddeler, üçüncü bölümde Web İletişim Bilgisi Değerlendirmesine ilişkin maddeler, dördüncü bölümde Web Alan Bilgisi Değerlendirmesine ilişkin maddeler, beşinci bölümde Web Pedagojik Alan Bilgisi Değerlendirmesine ilişkin maddeler ve son bölümde de Web Temelli Öğretim Değerlendirmesine ilişkin maddeler yer almıştır. Araştırma sonucunda elde edilmiş olan veriler, SPSS 22 programında parametrik olmayan testlerden Mann Whitney U ve Kruskal Wallis analiz testleri kullanılarak çözümlenmiştir. Katılımcıların Web Sitelerini Ziyaret Sıklıkları ile Web Pedagojik İçerik Bilgileri arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Internet and web tools, which are important elements of the technological era, are becoming more and more involved in education. Parallel to this transformation, trainers' competencies in web pedagogy are also important. In this research, the method of screening the web pedagogical content knowledge levels of social studies teachers in terms of various variables was used. The research group consists of approximately 50.000 social studies teachers working in public and private education institutions. The research sample consists of 641 social studies teachers working in different regions of Turkey. In the first part of the questionnaire used as data collection tool, personal information of social studies teachers; In the second part, the articles related to the General Web Information Assessment, the third section the items related to the Web Communication Information Assessment, the fourth part the items related to the Web Domain Information Assessment, the fifth section the items related to the Web Pedagogical Content Knowledge Evaluation and the last part the items related to the Web Based Teaching Assessment. The data obtained from the study were analyzed using the non-parametric tests in the SPSS 22 program by using Mann Whitney U and Kruskal Wallis analysis tests. Frequency of Visiting Web Sites (I never use it, I use it several times a year, I use it several times a month, I use it several times a week, I am a regular user) and there is a significant difference between Web Pedagogical Content Information.