Para politikası aktarım mekanizması: Türkiye ekonomisi üzerine bir uygulama (2001:2017)
Monetary policy transmission mechanism: An application on Turkey economy (2001: 2017)
- Tez No: 562418
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAÇOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonometri, Ekonomi, Banking, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, VAR Analizi, Johansen Eş Bütünleşme Testi, Granger Nedensellik Testi, Türkiye, Monetary Transmission Mechanism, VAR analysis, Johansen Cointegration Test, Granger Causality Test, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bir ülkenin gerçekleştirmek istediği belli başlı ekonomik amaçları ve bu amaçlara ulaşmak için kullanacağı değişik iktisat politikası araçları bulunmaktadır. Bu araçlar içerisinde para politikası uygulamaları son derece önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden para politikasının ekonomiyi hangi yollarla ve hangi şekilde etkilediğinin anlaşılması para politikası uygulamaları ve yansımaları parasal aktarım mekanizması çerçevesinde mümkündür.Bu çalışmada Türkiye'de Ocak 2001 ile Aralık 2017 dönemleri arasında TÜFE (%) değişim, sanayi üretim endeksi, TCMB dolar alış kuru, bankacılık sektörü toplam kredi hacmi, TCMB gecelik borçlanma faizi, BİST 100 endeksi kapanış fiyatlarıyla parasal aktarım mekanizmasının işleyip işlemediği analiz edilmiştir. Bunun için VAR analizi, johansen eş bütünleşme testi ve granger nedensellik testi kullanılmıştır. Böylece değişkenler arasında gerek nedesellik anlamında gerekse uzun dönemli ilişkiye ait bulgular bulunmuş, incelenen zaman aralığında Türkiye'de parasal aktarım mekanizmasının varlığı kısmen gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are certain economic objectives that a country wants to achieve and different economic policy instruments that it will use to achieve these goals. Within these tools, monetary policy practices have an important place. Therefore, it is possible to understand the ways in which monetary policy affects the economy and in what way, monetary policy implementations and reflections are possible within the framework of monetary transmission mechanism. In this study in Turkey, December 2017 period of January 2001 between CPI (%) change, the industrial production index, Central Bank dollar buying rate, the banking sector's total loan volume, the CBRT overnight borrowing rate, BIST 100 Index was analyzed functioning of monetary transmission mechanism with closing prices. For this purpose, VAR analysis, johansen co-integration test and granger causality test were used. Thus, it has been found to be a long-term relationship between the meaning of the variables nedesellik findings were observed in a portion of the monetary transmission mechanism examined Turkey availability.