Öğretmenlerin mükemmeliyetçilik ve öz-duyarlık düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of teachers' perfectionism and self-compassion levels in terms of various factors
  1. Tez No: 562453
  2. Yazar: YAZGÜLÜ AYŞE ÖZYURT UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP ÖZKAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, öz-duyarlık, öğretmenler, Perfectionism, Self-compassion, teachers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin mükemmeliyetçilik ve öz-duyarlık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Gaziantep ilinde farklı tür liselerde çalışan 310 öğretmen katılmıştır. Araştırmada 'Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği' ve 'Öz-duyarlık Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırma verileri ANOVA, t testi ve Pearson Korelasyon analizi ile elde edilmiştir. Bulgulara bakıldığında; toplam mükemmeliyetçilik puanlarının cinsiyet ve medeni hal değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Erkek öğretmenlerin kadınlara göre; evli öğretmenlerin bekarlara göre daha mükemmeliyetçi oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Toplam öz-duyarlık puan ortalamalarında anlamlı farklılığa rastlanamamıştır. Mükemmeliyetçiliğin alt boyutlarına bakıldığında; 'düzen' alt boyutunda cinsiyet göre; 'hatalara aşırı ilgi' alt boyutunda; cinsiyet, yaş, medeni hal ve çalışma yılına göre 'ailesel eleştiri' alt boyutunda yaşa göre; 'kişisel standartlar 'alt boyutunda cinsiyete göre; 'davranışlardan şüphe' alt boyutunda branşa göre anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Öz duyarlığın alt boyutlarına bakıldığında; 'öz-sevecenlik' alt boyutunda yaş ve çalışma yılına göre; 'izolasyon' alt boyutunda branşa göre anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Öğretmenlerin mükemmeliyetçilikleri ve öz-duyarlıkları arasında pozitif ve düşük düzeyde anlamlı ilişkiye rastlanmıştır. Öz-duyarlığın olumlu alt boyutlarıyla, mükemmeliyetçilik ve mükemmeliyetçiliğin alt boyutları arasında negatif; öz-duyarlığın olumsuz alt boyutlarıyla, mükemmeliyetçilik ve mükemmeliyetçiliğin alt boyutları arasında ise pozitif düzeyde anlamlı ilişkiye rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between perfectionism and self-compassion levels. In this survey, 310 teachers who work different types of the secondary schools at Gaziantep province in the education terms of 2017-2018 are participated.“The Multidimensional Scale”and“Self-compassion Scale”are used in the survey. The data of the survey are obtained with applying the ANOVA, t Test and Pearson Correlation“ to the text candidates. When it is looked in to the results; the total perfectionism scores showed significant differences according to gender and marital status. It is concluded that female teachers are more perfectionist than male, and married teachers are more perfectionist that single ones. No significant difference was found in total self-compassion's scores. When the subscales of the perfectionism are looked into; the significant differences have been coming across in the subscale of the ”order“ according to genders; in ”the concern over-mistakes“ subscale according to the genders, ages, marital status and working experiences, in the ”parental criticism“ subscale according to ages; in the ”personal standards“ subscale according to the genders and in the ”doubts about actions“ according to the study fields. As for the self-compassion's subscales are concerned; the reasonable differences are detected in the subscale of the ”self kidness“ according to the ages and working experiences; in the scale of the ”isolation" according to the study fields. Positive and low level correlation has been reasonably gauged between the teacher's perfectionisms and self-compassions.