Serada yetiştirilen çilekte bitki büyümesini teşvik eden rizobakterilerin gübre kullanımı, büyüme, gelişme ve verim üzerine etkileri
Effect of plant growth promoting rhizobacteria on fertlizer use, growth, development and yield in strawberry under greenhouse conditions
- Tez No: 562653
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EŞİTKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: bitki gelişimi, çilek, gübre kullanımı, rizobakteri, plant development, strawberry, rhizobacteria, fertilizer use
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışma 2018 yılı içerisinde Antalya'nın Serik İlçesinde ısıtmasız bir çiftçi serasında yürütülmüştür. Araştırmada çiftçi uygulaması kontrol olarak alınarak ve çiftçinin kullandığı gübre miktarı %33 ve %66 oranlarında azaltılarak, 1:1:1 oranında karıştırılan rizobakterilerin (N fiksetme özelliğine sahip Rhizobium SY-55, P çözme özelliğine sahip Bacillus SK-63 ve K çözme özelliğine sahip Herbaspirillum SY-48) kök bölgesine uygulanmıştır. Araştırmada uygulamaların bitki gelişimi (yaprak alanı, kök uzunluğu, bitki yaş ve kuru ağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı), verimi (Bitki başına ve dekara verim, ortalama meyve ağrılığı) ve meyve kalite kriterleri (Suda Çözünebilir Kuru Madde ve titre edilebilir asitlik) üzerine etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmada gübre miktarı azaltılarak yapılan uygulamalar arasında, verim değerleri dikkate alındığında, bitki başına meyve verimi 1037 g/bitki ve dekara meyve verimi 6219 kg/da ile %33 oranında gübre kısıtlaması ile birlikte bakteri uygulaması ön plana çıkmıştır. Gübre miktarının %33 azaltılmasında bakteri uygulaması ile verim, kontrole (çiftçi uygulaması) göre %30 artmıştır. Yine bitki gelişimi ve kalite kriterleri açısından da %33 oranında gübre kısıtlaması ile bakteri uygulanan bitkiler en iyi performansı göstermiştir. Bu araştırma sonucunda elde edilen parametreler ışığında, %33 oranında gübre uygulamasında azaltma ile birlikte bitki büyümesini teşvik edici rizobakterilerin uygulanmasının, tarımsal üretimde kullanılan sentetik kimyasal girdisinin azaltılmasına imkân sağlayarak, üretim maliyetinin düşürülmesi, ekonomi, çevre ve insan sağlığı açısından faydalı olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Intensive pesticides and fertilizers in the nature of the environment and economy with the use of rhizobacteria with the use of the yield and quality has been produced to provide. Farmer In the study, the control and distribution of farmer application is reduced by 13% and 66%, 1: 1: 1 food rhizobacteria (Rhizobium SY-55 with N fixation feature, Bacillus SK-63 and K has the property of resolving P. Herbaspirillum SY-48). It was applied. Strawberry fertilizer application with wheat, plant growth (leaf area, root length, plant age dry, root age and dry weight), yield (fruit juice and juice) and fruit quality criteria (Water Soluble Dry Matter, and titratable acidity) has been on. 1037 g / plant and per decare of fruit yield 6219 kg / da with 33% fertilizer production with bacterial application has come to the fore. By reducing the fertilizer rate by 33%, the yield by bacteria application increased by 30% compared to the control (farmer application). 33% fertilizer limitation in terms of plant development and quality criteria provides the best performance. In the light of the parameters to ensure this work, the reduction of production costs should be beneficial for the economy, the environment and human health by providing the application of rhizobacteria rather than the application of 33%.