Bir manipülasyon aracı olarak yaratıcı muhasebe ve bir uygulama
Creative accounting and an application as a tool of manipulation
- Tez No: 562768
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZE ESMERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Muhasebe, Muhasebe Manipülasyonu, Hile, Muhasebe Esneklikleri, Accounting Manipulation, Creative Accounting, Fraud, Accounting Flexibilities
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
2000'li yılların başlarında yaşanan muhasebe skandallarından sonra, finansal tablolarda aldatıcı bilgi vermeye yönelik olarak yapılan hileli finansal raporlama ve bununla ilişkili olarak yaratıcı muhasebe konusu uygulamada olduğu kadar akademik çalışmalarda da ön plana çıkmıştır. Yaşanan muhasebe skandallarının temelini yaratıcı muhasebe uygulamaları oluşturmaktadır. Literatürde yaratıcı muhasebe kavramı, muhasebe uygulamaları ile ilgili çeşitli düzenlemelerde bulunan eksikliklerden veya esnekliklerden faydalanarak finansal tabloların üzerinde yapılan biçimsel ya da rakamsal değişikler ile finansal tabloların sunuluşunun değiştirilmesi sonucunda finansal durumun mevcut halinden farklı gösterilmesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Finansal tabloların manipüle edilmiş hali ile sunulması işletmeye ait imajın da istenilen şekilde yönlendirilmesi anlamına gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının yaratıcı muhasebe kavramı ve bu kavramın uygulanabilirliği ile ilgili bilgi düzeylerini ölçmek ve yaratıcı muhasebe uygulamalarının finansal tablolar üzerinde etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Bu doğrultuda konu ile ilgili anket çalışması uygulanarak literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda, meslek mensuplarının yaratıcı muhasebe kavramı ve uygulamaları hakkında %39,2'sinin hiç bilgisinin olmadığı ancak %30,8'inin işletmenin finansal raporlarını iyi ya da kötü yönde değiştirmeleri yönünde teklif aldığı ve bunun %42,5 oranla vergi matrahını düşük göstermek nedeniyle yapıldığı tespit edilmiştir. Bu durum meslek mensuplarının yaratıcı muhasebe uygulamaları ile ilgili kavramsal bilgilerinin yeterli düzeyde olmadığı sonucunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
After accounting scandals in the early 2000s, fraudulent financial reporting for misleading information in the financial statements and related creative accounting issues have come to the fore academically just like any other areas. In the literature, the concept of creative accounting is defined as the situation in which financial position differs from the present state by using deficiencies or flexibility of various regulations related to accounting practices and by changing the presentation of the financial statements with the formal or numerical changes made on the financial statements. With the presentation of the financial statements in a manipulated manner, management's image is directed in a way requested. The objective of this study is measure the level of knowledge of accounting professionals about the concept of creative accounting and the applicability of this concept and determine whether creative accounting practices have an impact on financial statements. In this respect, it is aimed to contribute to the literature by applying the survey on the subject. As a result of this study, 39.2% of the professional members have no knowledge of the concept and practice of creative accounting but 30.8% of them have been offered to change their financial statements in a positive or negative way and this is due to show that 42.5% of the tax base is low. This has led to the conclusion that the professional members ' conceptual knowledge of creative accounting practices is not sufficient.