Futbol kulüplerinin transfer açıklamalarının hisse senedi getirisine etkisinin ölçülmesi: Borsa İstanbul'da bir uygulama
Measuring the effect of transfer announcements by the football clubs on stock profit: An application in Borsa İstanbul
  1. Tez No: 562767
  2. Yazar: SEMİH ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ BOZTOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halka Arz, Hisse Senedi Getirisi, Anormal Getiri, Olay Çalışması, Borsa, Futbol Kulübü, Public Offering, Stock Profit, Abnormal Return, Case Study, Stock Market, Football Club
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dünyada en çok izlenen ve en çok ilgi gösterilen spor dallarından biri olan futbol, günümüzde spor ve eğlence amacı yanında ekonomik büyüklüğüyle de göze çarpmaktadır. Futbola olan ilgi bu spor dalının bir endüstriye dönüşmesine ve rekabetin, sportif başarının yanında ekonomik başarı ile de ölçülmesine neden olmuştur. Halka arz edilen futbol kulüpleri saha içindeki rekabeti borsaya taşımıştır. Ülkemizde Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor kulüpleri borsada işlem görmektedir. Çalışmanın amacı, borsada işlem gören bu kulüplerin transfer açıklamalarının hisse senedi getirisine etkisi olup olmadığının ölçülmesidir. 2014-2018 yılları arasında kulüplerin transfer açıklamaları ve tüm takımların açıklamalarının toplamı 174 transfer açıklaması olay çalışması yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Transfer açıklamalarının yapıldığı gün esas alınarak 5 gün öncesi ve 5 gün sonrasına ait fiyatlar üzerinde anormal getiriler hesaplanmış, kulüp düzeyinde ve toplamında, transfer açıklamalarının anormal getiri elde edilmesine sebep olduğu saptanmıştır. Transfer açıklamalarından en çok anormal getirinin elde edildiği kulübün Galatasaray, en az anormal getiri elde edilen kulübün Fenerbahçe olduğu gözlemlenmiştir. Verilerin güvenilirliğinin test edilmesi için; parametrik veriler için tek örneklem t testi, parametrik olmayan veriler için Wilcoxon Signed Rank testi uygulanmıştır. Testler sonucunda anormal getirilerin istatistiki olarak anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Football which is one of the most watched and most popular sports branches in the world, today stands out with its economic size beside its aims as sports and entertainment. The interest in football has turned this sport into an industry and competition has been measured by economic success as well as sport success. . Football clubs offered to the public have carried the competition to the stock market. In our country , Besiktas, Fenerbahce, Galatasaray, Trabzonspor clubs are traded on the stock market. The purpose of this study is to determine whether the transfer announcements of these listed clubs which are traded on the stock market have an effect on stock profits. Between 2014-2018, the announcements of the clubs and the total of all teams, 174 transfer announcements were examined by the case study method. Abnormal profits were calculated on the prices of 5 days before and 5 days after based on the date of the transfer disclosures, and it was determined that the transfer statement caused abnormal retuns at the club level and in total. It was observed that the club which gained the most abnormal profit from the transfer announcements was Galatasaray and the club which had the least abnormal profit was Fenerbahçe. To test the reliability of the data; One-sample t test was used for parametric data and Wilcoxon Signed Rank test was used for non-parametric data. As a result of the tests, it was concluded that abnormal profits were statistically significant.