Hasak koyunlarında broncho-pulmonar segmentasyon ve akciğer damarları üzerine makroanatomik bir çalışma
A macroanatomic study on broncho-pulmonary segmentation and lung veins in hasak sheep
- Tez No: 562859
- Danışmanlar: PROF. ZEKERİYA ÖZÜDOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Akciğer, Anatomi, Hasak koyunu, Lung, Anatomy, Hasak sheep
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Hasak Koyunlarında Broncho-Pulmonar Segmentasyon ve Akciğer Damarları Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma Amaç: Çalışmada, hasak koyunlarında broncho-pulmonar segmentasyon ve akciğer damarlarının makroanatomik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmada Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Deney Hayvanları Ünitesi Birimi'nden temin edilen ortalama 43-62 kg. ağırlığında 10 adet Hasak koyunu akciğeri kullanıldı. Materyallere korozyon kast ve latex enjeksiyon metodu uygulandı. Latex enjekte edilen akciğerlerin %10'luk formaldehit solüsyonunda 48 saat bekletildikten sonra diseksiyonları yapıldı. Korozyon kast uygulana materyaller bir gece suda bekletildikten sonra 24 saat süre ile de %20'lik KOH solüsyonu içerisinde 37 C'de etüvde bekletilerek kastları elde edildi. Kastları çıkarılan ve diseke edilen akciğerler fotoğraflanarak çalışmada sunuldu. Bulgular: Akciğerler cavum thoracis içinde pleura visceralis (pleura pulmonalis) ile sarılmış olarak bulundu. Hasak koyununda sağ akciğerin lobus cranialis (pars cranialis ve pars caudalis), lobus medius, lobus caudalis, lobus accessorius olmak üzere 5 loptan, sol akciğerin ise lobus cranialis (pars cranialis ve pars caudalis), lobus caudalis olmak üzere 3 loptan oluştuğu tespit edildi. Bu lopları şekillendiren bronchus'larında tacheae'nın bifurcatio trachea'ya ayrılmadan yaklaşık 48.53 mm önce sağ yüzünün lateralinden bronchus lobaris cranialis dexter'i (bronchus trachealis) verdiği ve daha sonra bronchus principalis dexter ve sinister'e ayrıldığı belirlendi. Temiz kanı akciğerlere taşıyan venae pulmonales, akciğerin ilgili loplarını terkettikten kısa bir mesafe sonra v. pulmonalis lobi cranialis dextri ve v. pulmonalis lobi medii'nin birleşmesiyle cranial kökü, v. pulmonalis lobi caudalis dextri, ramus lobi acessori, v. pulmonalis lobi cranialis sinistri ve v. pulmonalis lobi caudalis sinistri'nin birleşmesiylede caudal kökün oluştuğu ve bu iki kökün atrium sinistere açıldığı tespit edildi. Truncus pulmonalis'in (arteria pulmonalis) sağ ventriküldeki venöz kanı akciğerlere taşıyan bir damar olduğu ve orijininde 3 adet semilunar kapağa sahip olduğu gözlendi. Damarın orijininden hemen sonra sinüs trunci pulmonalis denilen bir şişkinlik yaptığı ve bifurcatio trachea düzeyinde a. pulmonalis dextra ve a. pulmonalis sinistra'ya ayrılarak sonlandığı tespit edildi. Sonuç: Yapılan çalışmada hasak koyunlarının broncho-pulmonar segmentasyon ve akciğer damarlarının anatomik özellikleri ve diğer türler ile benzerlik ve farklılıkları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
A Macroanatomic Study on Broncho-Pulmonary Segmentation and Lung Veins in Hasak Sheep Aim: A Macroanatomic Study on Broncho-Pulmonary Segmentation and Lung Vessels in Hasak Sheep Material and Method: : In this study, 10 Hasak sheep lungs from Konya Bahri Dağdaş International Agricultural Research Institute, Unit of Experimental Animals Unit were used. Corrosion casting technique and latex injection were applied to the materials. Latex injected lungs were kept in 10% formaldehyde solution for 48 hours and dissections were performed. The corrosion cured materials were stored in water for one night. It was then incubated at 37 ° C in a 20% KOH solution for 24 hours. Corrosion casting technique and latex injection materials were photographed and presented in the study. Results: The lungs were found to be wrapped with pleura visceralis (pleura pulmonalis) in the cavum thoracis. It was determined that the right lung was consisted of lobus cranialis (pars cranialis and pars caudalis), lobus medius, lobus caudalis and lobus accessorius. The left lung was composed of lobe cranialis (pars cranialis and pars caudalis) and lobus caudal. In the bronchus that shaped these lobes, it was determined that tacheae gave bronchus lobaris cranialis dexter (bronchus trachealis) about 48.53 mm before the bifurcatio trachea, and later on it was divided into bronchus principalis dexter and sinister. The venae pulmonales, carrying the clean blood to the lungs, left the lobes of the lung. Later, cranial root was formed by the merger of the v. pulmonalis lobi cranialis dextri ve v. pulmonalis lobi medii and also caudal root was formed by the merger of the v. pulmonalis lobi caudalis dextri, ramus lobi acessori, v. pulmonalis lobi cranialis sinistri and v. pulmonalis lobi caudalis sinistri. These two roots were opened to the atrium sinister. It was observed that truncus pulmonalis (arteria pulmonalis) was a vessel that carries the venous blood in the right ventricle to the lungs and 3 semilunar valvula found in its origin. Truncus pulmonalis ended with divided of a. pulmonalis dextra ve a. pulmonalis sinistra at the level of bifurcatio trachea. Conclusion: In this study, anatomical features of broncho-pulmonary segmentation and lung vessels and similarities and differences with other species were revealed.