Abdülğanî en-Nablusî'nin seyahatnamesinde Medine
Travelogue of Abdülğanî en-Nablusî in Medine
  1. Tez No: 562882
  2. Yazar: MUSTAFA KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GEMİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: en-Nablusî, Seyahat, Dımaşk, Medine, En- Nablusi, journey, Dımaşk, Medine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Abdülğanî en-Nablusî, XVII. yüzyılın ikinci yarısıyla XVIII. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşamış olup, dönemine damga vurmuş önemli bir şahsiyettir. O, ilmi derinliğinin yanı sıra bu alana yönelik çalışmalara destek mahiyetinde yapmış olduğu seyahatlerle tanınmaktadır. Araştırmamızda Nablusî'nin hayatını, ilmi ve mutasavvıf kişiliğini ve bu bağlamda yapmış olduğu seyahatler içinde en önemlisi olan hac seyahati sonucunda kaleme aldığı“El-Hakika ve'l mecâz fi'r-rihle ilâ Bilâdi'ş-Şâm ve Mısır ve'l Hicâz”adlı eserinin“Medine”bölümü şehir tarihi açısından incelendi. Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; Abdülğanî en-Nablusî'nin çalışmamıza konu olan ve üç ciltten meydana gelen“el-Hakika ve'l mecâz”adlı eserinin her bir cildi kısa kısa tanıtılmış, müellifin yazdığı eserin muhtevası, bu muhtevaya yönelik kısa örneklemeler ve eserini oluştururken istifade ettiği kaynaklara değinilmiştir. Birinci bölümde; müellifin hayatı, şahsiyeti, ailesi, eserleri, ilim sahasına yapmış olduğu katkı ve mutasavvıf yönü ele alınmıştır. Müellifin hayatını araştırırken XVII. yüzyıldan bu tarafa yazılmış olan kitapların yanı sıra kendi yazmış olduğu kitapların ön kısımlarından istifade edilmiştir. İkinci bölümde;“el-Hakika ve'l mecâz”adlı eserinin Hicaz'ı konu alan üçüncü cildinin Medine ile Mekke'ye gidiş ve dönüşte yol güzergâhlarındaki konaklama yerlerinin isimleri, konumları ve ahvalleri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Nablusi'nin yaklaşık seyahatinin neredeyse yüz günlük bir kısmını geçirdiği Medine'de başta Ravza-i Mutahhara olmak üzere ziyaret edilen mekânlar hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca aynı tarihlerde Medine'de yaşayan önemli kimselerle tanışması hakkında bilgiler değerlendirilmiştir. Eserde bol miktarda geçen şiirlere konumuzla doğrudan ilgisi olmadığı için tezde buna çok az yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abdülğani en Nablusi is an remarkable person who lived in second half of 17. century and fist quarter of 18. century. He is well know with his deep scientic knowledge and also with his travels for the sake of scientific knowledge. In our study, the life of Nablusi, his knowledge, and his sufis personality and in this contex, Medine part of his work which is named"El Hakika ve'l mecaz fi'r-rihle ila Biladi'ş-Şam ve Mısır ve'l Hicaz had written as a resault of his pilgrim journey which is the most important travel among his travel, was examined. Study is cosists of introduction and three parts. In the introduction; each volume of the work of Abdülğani en Nablusi which is named as El Hakika ve'l Mecaz which is cosists of three volume, was intoduced shortly and the content of work which is written by author, short examples of his content and the resources which is used when he write his work are mentioned. In first section, life of author, his personality, his family, his works, his contrubution to science field and sufis aspect was dealt. While investigatig the life of author, books which has been written untill today and also the front parts of author's book is used In the second part; third volume which subject Hicaz of the work which is named as El Hakika Ve'l Mecaz was given information about name of accomodation places, locations anr their situation on the way of Mekke and Medine ın the third chapter, information about places visited, particularly Ravza-i Mutahhara in Medine where Nablusi spent nearly one thousand days of his travel. ın addition information about the important people who author met in Medina was evaluated. The poems which has many place in book has little interest in thesis because there is not direct relation with subject.