Türk ve Irak hukukunda mukayeseli olarak anlaşmalı boşanma
Turkish and Iraqi law comparative contracted divorce
- Tez No: 562957
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anlaşmalı boşanma, şeriat, Irak hukuku, Kur'an, Negotiated divorce, Sharia, Iraqi Law, Quran
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Anlaşmalı boşanma, evlenme akdini ihlal etme yoludur. Eşler, ayrılırken aralarında anlaşarak hâkim huzurunda belli bir bedel ödeyerek boşanmaya gidebilirler. Bu durumun hukuki süreci kısaltarak toplumsal hayata olumlu etkilediğini gözlemlemekteyiz. Anlaşmalı boşanma olgusu bu kadar önemli olduğu için bütün ülkelerin hukuk sistemlerinde yer verilmiştir. Konunun önemi nedeniyle araştırmamızda Türk ve Irak hukukunda anlaşmalı boşanmayı ele alacağız. Anlaşmalı boşanma konusu hem ırak kanununda hemde islam fakihlerinin görüşlerinde önem taşıdığını görmekteyiz. Bunun yanında anlaşmalı boşanma ile alakalı olan Türk hukukunda Yargıtay kararları ile ve Irak hukukunda temyiz mahkemesinin kararlarına değineceğiz. Bu araştırmayı üç bölüme ayırdık; birinci bölümde boşanma bakımından benimsenen sistemler, boşanmanın temel ilkeleri, boşanmanın tarihsel gelişimi ve boşanmanın genel sebeplerine yer vereceğiz. İkinci bölümde Türk hukukunda anlaşmalı boşanma ve anlaşmalı boşanma şartlarını ele alacağız. Tezimizin üçüncü bölümünde ise boşanmanın türleri, Irak hukukunda anlaşmalı boşanma, anlaşmalı boşanmanın şeriatta kanıtlarına yer vereceğiz ve anlaşmalı boşanmanın temel ilkeleri ve anlaşmalı boşanmanın şartlarına değineceğiz. Tezimizi anlaşmalı boşanmanın sonuçlarıyla sonlandıracağız.
Özet (Çeviri)
Negotiated divorce is a way of violating the marriage contract. Spouses may agree to adivorce and to conclude a contractual divorce with a certain amount before the judge.We observe that this situation affects social life positively by shortening the legalprocess. Since the concept of divorce is so important, it is included in the legal systemsof all countries. Due to the importance of the issue, we will discuss the contractualdivorce in Turkish and Iraqi law. Since the views of the Islamic faiths are importantboth in law and in Iraqi law, we will give place to our research. Besides, we willmention the decisions of the Supreme Court in Turkish law related to the contracteddivorce and the decisions of the court of cleanliness in Iraq law.We divided this research into three sections; In the first part, we will include thesystems adopted by divorce, the basic principles of divorce, the historical developmentof divorce and the specific and general reasons of divorce. In the second part, we willdiscuss the terms of contracted divorce and contracted divorce under Turkish law. In thethird part of our thesis, we will mention the types of divorce, the contractual divorce inIraq law, the evidence of the contractual divorce in the sharia, and the basic principlesof the contracted divorce and the terms of the contracted divorce. We will conclude ourthesis with the results and recommendations of the contracted divorce.