Bireysel emeklilik sistemine katılım kararını etkileyen faktörlerin incelenmesi: Erzurum ili örneği
Investigation of factors affecting the decision of participation in the individual pension system: Example of Erzurum province
- Tez No: 562956
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN BERNA İPEKTEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Sistemi, Bireysel Emeklilik Sistemi, Devlet Desteği, Otomatik Katılım Sistemi, Sigorta, Erzurum, Social Security System, Individual Pension System, Government Support, Automatic Participation System, Insurance, Erzurum
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bireysel Emeklilik Sistemi, 2003 yılında faaliyete geçmiş ve katılımcılarına emeklilik dönemlerinde ek bir gelir sağlamayı vadetmektedir. 2017 yılında uygulamaya başlayan ve bireysel emekliliğe katılımı artırmayı amaçlayan Otomatik Katılım Sistemi ile 45 yaşın altında olup bir kişi veya kuruma bağlı çalışan kişileri kapsamaktadır. Her iki uygulama da isteğe bağlı olup, katılımcılara %25 devlet desteği sağlanmaktadır. Erzurum ili, tarihi geçmişi ve coğrafi konumu nedeniyle tarihin çeşitli dönemlerinde olduğu gibi bugün de Anadolu'nun gözde şehirlerinden biridir. Bu nedenle yaşadığımız şehre vefa borcunu ödemek maksadıyla çalışmanın merkezi Erzurum olarak seçilmiştir. Erzurum'da yaşayan ve 25-54 yaş aralığında bulunan kişileri kapsayan çalışma, Bireysel Emeklilik Sistemine katılım durumunu etkileyen faktörleri incelemektedir. Bu bağlamda yapılan çalışmada Erzurum ilinde yaşayan ve belirtilen yaş aralığında olan kişilerin %81,46'sı sistemden haberdardır. Bu kişiler içerisinde sisteme katılım oranı %42,95 iken, katılıp ayrılanların oranı %26,6 ve sisteme hiç katılmayanların oranı %30,45'tir.
Özet (Çeviri)
The Individual Pension System was launched in 2003 and offers its participants an additional income during retirement. With the Automatic Participation System, which started to be implemented in 2017 and aims to increase participation in individual pension, it covers people who are under 45 and working under a person or institution. Both applications are optional and 25% government support is provided to the participants. Erzurum, due to its historical background and geographical location, is one of the favorite cities of Anatolia today as it is in various periods of history. For this reason, the center of the study was selected as Erzurum to pay the loyalty to the city we live in. The study, which covers people aged between 25 and 54 who are living in Erzurum, examines the factors affecting the status of participation in the Private Pension System. In this study, 81.46% of the people living in the province of Erzurum and mentioned in the mentioned age range are aware of the system. Among those, the rate of participation in the system is 42,95%, while the rate of those who leave is 26,6% and the rate of those who do not participate in the system is 30,45%.