Heyecan arayışı ile yaşam doyumu ve serbest zamanda algılanan özgürlük düzeyi ilişkisi: İzmir korku evleri örneği
Correlation between sensetion seeking, life satisfaction and perceived freedom in leisure: Sample of horror themed escape rooms
- Tez No: 562958
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ ALPER GÜNGÖRMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Korku evi, Yaşam Doyumu, Heyecan Arayışı, Serbest Zamanda Algılanan Özgürlük, Serbest Zaman, Horror Themed Escape Rooms, Life Satisfaction, Sensation Seeking, Perceived Freedom in Leisure, Leisure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çalışmanın amacı İzmir ilinde bulunan korku evlerindeki seanslara katılan bireylerin heyecan arayışı ile yaşam doyumu ve serbest zamanda algılanan özgürlük düzeyi arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve çeşitli demografik değişkenlere göre karşılaştırılmasıdır. Çalışmanın evrenini İzmir ilinde bulunan korku evlerindeki seanslara katılan bireyler oluştururken, çalışma grubunu ise bireyler içerisinden kolayda örneklem metodu ile seçilen, yaş ortalamaları 197 erkek (Ortyaş=25.89 ± 7.71) ve 155 kadın (Ortyaş=25.56 ± 7.11) olmak üzere 352 (Ortyaş=25.74 ± 7.44) gönüllü birey oluşturmuştur. Katılımcılara araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, Türkçe'ye uyarlama çalışmaları; Çelik ve Turan (2016) tarafından“Heyecan Arayışı Ölçeği Kısa Formu”(HAÖ), Durak, Şenol Durak ve Gençöz (2010) tarafından“Yaşam Doyumu Ölçeği”(YDÖ) ve Yerlisu Lapa ve Ağyar (2017) tarafından yapılan“Serbest Zamanda Algılanan Özgürlük Düzeyi Ölçeği”(SZAÖÖ) uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde istatistiki yöntem olarak; frekans, aritmetik ortalama, standart sapma; bağımsız örneklemler için t testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon testleri kullanılmıştır. Verilerin parametrik testlerin ön şartlarını sağlayıp sağlamadığına Skewness ve Kurtosis (verilerin normal dağılım durumu) değerleri ve Levene (varyans eşitliği) testi sonuçları incelenerek karar verilmiştir. Sonuç olarak, katılımcıların serbest zamanlarını değerlendirirken bazen zorluk çektikleri, korku evi seanslarına genellikle arkadaşlarıyla katıldığı, fiziksel etkinliklere katılımın tüm ölçek ortalama puanlarını artırdığı sonucuna varılmıştır. SZAÖÖ, YDÖ ve HAÖ toplam ortalama puanlarının yüksek olduğu ve çeşitli demografik değişkenlere göre farklılaştığı, SZAÖÖ ile YDÖ arasında düşük seviyede ve pozitif yönde SZAÖÖ ile HAÖ arasında orta seviyede ve pozitif yönde bir ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the correlation between sensation seeking, life satisfaction and perceived freedom in leisure for participants of horror themed escape rooms in İzmir and to compare these in terms of various demographic variables. Study population consists of participants of horror themed escape rooms whereas sample group consisting of voluntary participants divided as 197 males (Medage=25.89 ± 7.71) and 155 females (Medage=25.56 ± 7.11) was obtained via convenience sampling method. Personal information form developed by the researcher,“Sensation Seeking Scale Short Form”(SSS) adapted into Turkish by Çelik and Turan (2016),“Life Satisfaction Scale”(LSS) adapted into Turkish by Durak, Şenol Durak and Gençöz (2010) and“Perceived Freedom in Leisure Scale”(PFLS) adapted into Turkish by Yerlisu Lapa and Ağyar (2017) were applied. In the analysis of the obtained data, frequency, arithmetic mean, standard deviation; and in the analysis of independent samples t test, ANOVA and Pearson Correlation tests were used. In order to test if data meet prerequisites for parametric tests, Skewness and Kurtosis values and Levene test results were determined. Consequently, it is found that participants sometimes have difficulties in treating time, participate in horror themed escape rooms with friends, and participation in physical activities increases mean scores of all scales and differ in terms of various variables. Also there is a low level and positive correlation between PFLS and LSS and a medium level and positive correlation between PFLS and SSS.