Kersetinin analjezik etkisi, etki mekanizması ve farklı analjezik ilaçlarla sinerjistik etkileşimi
Analgesic effect of kersetin, mechanism of effect and synergistic interaction with different analgesic drugs
- Tez No: 562988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RANA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kersetin, Sinerjizm, Sıcak plaka, Kuyruk daldırma, Pain, Quercetin, Synergism, Hot-plate, Tail-immersion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Biyoaktif flavonoid olan kersetinin antikanser, anti-viral, antioksidan, antiinflamatuar etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu tez kapsamında, kersetinin santral antinosiseptif etkisi ve etki mekanizmasını araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla santral nosisepsiyonu değerlendirilmekte sıklıkla kullanılan sıcak plak ve kuyruk daldırma testlerinde kullanılacak olan balb-c dişi fareler gruplara eşit olarak rastgele dağıtıldı. Kersetin 15, 30, 60 ve 120 mg/kg dozlarda intraperitonal olarak uygulanmıştır. Pozitif kontrol olarak 30 mg/kg tramadol kullanıldı. Elde edilen verilere göre kersetin analjezik etki açısından değerlendirildi ve etki mekanizması araştırılması için 60 mg/kg doz seçildi. Santral analjezik aktiviteye aracılık eden mekanizmaların değerlendirilmesi için opioiderjik sistemin katılımını incelemek amacıyla non-selektif opioid antagonisti nalokson (5 mg/kg; i.p.) 15 dk. önce, 5-HT2 reseptör antagonisti ketanserin (1 mg/kg; i.p.), 5-HT3 reseptör antagonisti ondansetron (1 mg/kg, i.p.) ve adrenerjik sistemin katılımını incelemek amacıyla alfa-1 reseptör antagonisti prazosin (1mg/kg, i.p.) ve alfa-2 reseptör antagonisti yohimbin (1 mg/kg, i.p.) test maddesinin enjeksiyonundan 30 dk. önce uygulandı. Kersetin kullanılan deneysel ağrı modellerinde uygulanan tüm dozlarda anlamlı antinosiseptif etki göstermiştir. Elde edilen sonuçlara göre, ağrı modülasyonunda rol oynadığı bilinen adrenerjik, serotonerjik ve opioiderjik sistemin, hem sıcak plaka hem de kuyruk daldırma testinde genel olarak kersetinin antinosiseptif etkisinde rol oynadığı belirlenmiştir. Ayrıca 15 mg/kg kersetin ve 15 mg/kg tramadol kombinasyonunun da aynı dozlardaki kersetin ve tramadolün analjezik etkisinden daha anlamlı bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak; çalışmamızda antinosiseptif etkisi belirlenmiş olan kersetinin tek başına ya da diğer ilaçlarla kombine kullanılarak yardımcı analjezik bir ilaç olarak geliştirilebilme potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
It is known that quercetin, which is a bioactive flavonoid, has anticancer, anti-viral, antioxidant and anti-inflammatory effects. In this thesis, it is aimed to investigate the central antinociceptive effect and mechanism of action of quercetin. For this purpose, balb-c female rats which are frequently used to evaluate central nociception in hot plate and tail dipping tests, were randomly distributed to the groups. Quercetin was administered intraperitoneally at doses of 15, 30, 60 and 120 mg/kg. As positive control 30 mg/kg tramadol was used. According to the data obtained, quercetin was evaluated for analgesic effect and a dose of 60 mg / kg was chosen to investigate the mechanism of action. In order to investigate the involvement of the opioidergic system for the evaluation of mechanisms mediating central analgesic activity, non-selective opioid antagonist naloxone (5 mg / kg; ip) were administered 15 minutes before injection of the test substance, 5-HT2 receptor antagonist ketanserin (1 mg / kg; ip), 5-HT3 receptor antagonist ondansetron (1 mg / kg, ip) and to examine the involvement of the adrenergic system alpha-1 receptor antagonist prazosin (1mg / kg, i.p.) and alpha-2 receptor antagonist yohimbine (1 mg / kg, i.p.) were administered 30 min before injection of the test substance. At all administered doses, Quercetin showed significant antinociceptive effect in experimental pain models. According to the results, it was determined that the adrenergic, serotonergic and opioidergic system known to play a role in the modulation of pain plays a role in the antinociceptive effect of quercetin in both hot plate and tail immersion test. It was also observed that the combination of 15 mg / kg quercetin and 15 mg / kg tramadol had a more significant effect than the analgesic effect of the same doses of quercetin and tramadol. As a result; We can say that, quercetin, which has an antinociceptive effect that defined in our study, can be developed alone or in combination with other drugs as an analgesic drug.