Adölesan annelerin bebek bakımı hakkındaki özgüvenleri ile annelik memnuniyeti arasındaki ilişkinin ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the relationship between adolescent mothers 'freedom on baby care and mother's satisfaction and factors affecting
- Tez No: 562989
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSAN ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Adölesan Annelik, Bebek bakımında özgüven, Annelik memnuniyeti, Adolescent, Adolescent Motherhood, Self confidance in baby care, Maternity satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Dünya sağlık örgütü 10- 19 yaşları arasındaki yetişkinliğe geçiş dönemini adölesan dönem olarak tanımlamaktadır. Bu yaşlar arasında meydana gelen gebeliklere adölesan gebelik denir. Adölesan gebelikler beraberinde çeşitli sorunlar ve zorluklar getirmektedir. Bu çalışma adölesan annelerin bebek bakımı hakkındaki özgüvenleri ile annelik memnuniyeti arasındaki ilişkinin ve etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile gerçekleştirildi. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı ve analitik olarak planlanan araştırma Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 90 adölesan annenin katılımı ile gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak soru formu, Anne Olma Ölçeği (BAM-13) ve Pharis Özgüven Ölçeği kullanıldı. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak IBM SPSS Statistics 23 programı aracılığıyla değerlendirildi. BULGULAR: Araştırmaya katılan adölesan annelerin %88,9'unun 18-19 yaş, %11,1'inin 16-17 yaş grubunda olduğu görülmüştür. Adölesan annelerin %81,1'i İlköğretim mezunu, %94,4 'ü ev hanımı olduğu ve %64,4'ünün geniş ailede yaşadığı saptanmıştır. Pharis Özgüven ölçeği ile anne olma ölçeği, çocuk deneyimi alt boyutu ve duygusal yakınlık alt boyutu arasında negatif yönde düşük düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur ( sırasıyla r=-0,293, p=0,005; r=-0,274, p=0,009; r= -0,298, p=0,004) Anne Olma Ölçeği puanı 9 altında olanların( annelik memnuniyeti yüksek olanlar) 9 ve üzerinde ( annelik memnuniyeti düşük olanlar) olanlara göre Pharis Özgüven Ölçeği puan ortalamasının istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edilmiştir ( t=3.369, p=0.001). SONUÇ: Adölesan annelerin bebek bakımındaki özgüvenleri ile anne olma memnuniyeti arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Adolesan annelerin bebek bakımındaki özgüvenleri arttıkça annelik memnuniyetleri de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: The World Health Organization defines the transition period between the ages of 10 and 19 as an adolescent period. Pregnancies occurring between these ages are defined as adolescent pregnancy. Adolescent pregnancies bring various problems and difficulties. The aim of this study was to determine the relationship between adolescent mothers self confidance about baby care and maternal satisfaction. MATERIALS AND METHODS: The descriptive and analytically planned research was performed with the participation of 90 adolescent mothers at Sakarya Women's and Children's Hospital and Sakarya University Education and Research Hospital. As a data collection tool, Questionnaire, Mother Being Scale (BAM-13) and Pharis Self Confidence Scale were used. The data obtained from the study were transferred to computer environment and evaluated by IBM SPSS Statistics 23 program. FINDINGS: It was observed that 88,9% of the adolescent mothers who participated in the study were 18-19 years of age and 11,1% of them were in the 16-17 age group. It was found that 81,1% of adolescent mothers were primary school graduates, 94,4% of adolescent mothers were housewives and 64,4% of adolescent mothers lived in large families. A statistically significant low negative correlation was found between the Pharis Self-Confidence scale and the maternal scale, child experience sub-dimension and emotional proximity subdimension (Respectively r=-0,293,p=0,005; r=-0,274, p=0,009; r= -0,298, p=0,004). It has been detected that the Pharis Self Confidence Scale average of score is statistically much more on the women who has Being Mother Scale score less then 9(maternity satisfaction high ones) when compared with the women who has Being Mother Scale score is 9 and more(maternity satisfaction low ones). CONCLUSION: A positive relationship was found between the self confidance of the adolescent mothers and their satisfaction with their mothers. The self confidance of adolescent mothers in baby care increases maternal satisfaction also increases.