Sistemik lupus eritematozus'lu hastalarda interlökin 1-6 tümör nekroz faktör interlökin 17 interlökin 23 genlerinin ekspresyon düzeylerinin tespiti
Interleukin 1-6 tumor necrosis factor interleukin 17 interleukin 23 gene expression levels in patients with systemic lupus erythematosus
  1. Tez No: 563076
  2. Yazar: KÜBRA SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA BALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Genetik, Tıbbi Biyoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Genetics, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Systemic Lupus Erythematosus, cytokines, pathogenesis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Sistemik Lupus Eritematozus otoimmün,kronik ve inflamatuar bir hastalıktır.Günümüze kadar yapılan pek çok çalışmada Sistemik Lupus Eritematozus'lu hastalarda inflamatuar olaylarda IL-1,IL-6,IL-17,IL-23 ve TNF-α sitokinlerin patogenezinde rol aldığı gösterilmiştir. Çalışmamızda belirlenen sitokin düzeylerinin kantitatif olarak belirlenmesini amaçladık. Materyal ve Yöntem: Bu çalışma Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniği'nde takip edilen ve SLE tanısı almış 30 hasta ile gerçekleştirildi. IL-1,IL-6,IL-17,IL-23 ve TNF-α genlerine ait mRNA ifade değişiklikleri kantitatif Real Time PZR ile belirlendi. Bulgular: Çalışma sonuçlarımıza göre IL-6 genine ait mRNA ifade düzeylerinde hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark gözlenmemiştir. IL-1,IL-17,IL-23 ve TNF-α genlerinde ise hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak önemli farklar gözlenmiştir. Sonuç: Literatürde IL-6 geninin SLE patogenezinde rolünün olduğunu destekleyen çalışmalar olsa da çalışmamızda SLE ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farka rastlanmamıştır. IL-1 geninin SLE'li grup ve kontrol grubu arasında ki 3 kat anlamlı farklılık SLE patogenezinde IL-1 geninin önemli bir rolu olduğunu desteklemektedir.IL-17,IL-23 ve TNF-α genleri de SLE hasta kontrol gruplarına oranla istatistiksel olarak anlamlıdır. Çalışmamız bu hastalığın etyopatogenezindeki inflamasyon olayların açıklığa kavuşturulmasına katkı sağlar niteliktedir. Anahtar Kelimeler Sistemik Lupus Eritematozus, sitokinler, patogenez
Özet (Çeviri)
Aim: Systemic lupus erythematosus is an autoimmune, chronic and inflammatory disease. In many studies has done till these days, in patients with Systemic Lupus Erythematosus level of IL-1, IL-6, IL-17, IL-23, and TNF-α has been shown and these cytokines have a role in the pathogenesis of SLE disease. In our study, we aimed to detect the levels of these cytokines quantitatively. Materials and Methods: This study was carried out on 30 patients with SLE who were followed up in Erzurum Atatürk University Health Research and Application Center Physical Medicine and Rehabilitation Department Policlinic. Changes in mRNA expression of IL-1, IL-6, IL-17, IL-23, and TNF-α genes were determined by quantitative Real Time. Results: There were no statistically significant differences between IL-6 gene expression levels between patient and control groups. There was a statistically significant difference between IL-1, IL-17, IL-23 and TNF-α genes between the patient and control groups. Conclusion: Although there are studies supporting the role of the IL-6 gene in the pathogenesis of SLE in the literature, in our study, there was no significant difference between SLE and control group. The threefold significant difference of the IL-1 gene between the SLE group and the control group supports the important role of the IL-1 gene in the pathogenesis of SLE. IL-17, IL-23, and TNF-α genes were also found to be significantly higher than SLE patient control groups. We think that these genes will contribute to clarifying the inflammation events in the etiopathogenesis of this disease.